Familia regală spaniolă, în centrul unui scandal de corupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avere dobândită ilegal

Familia regală spaniolă, în centrul unui scandal de corupţie

Monden 03 Decembrie 2011 / 00:00 490 accesări

ANCHETĂ OFICIALĂ Familia regală spaniolă este tot mai ameninţată de un scandal de corupţie, avându-l în centru pe soţul prinţesei Cristina, fiica regelui Juan Carlos. Inaki Urdangarin, în vârstă de 43 de ani, duce de Palma de Majorca, s-a implicat în afaceri, în pofida unei reguli nescrise potrivit căreia membrii familiei regale ar trebui să evite locurile de muncă din corporaţii. Fostul handbalist, a cărui echipă a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta din anul 1996 şi de la Sydney din 2000, a avut venituri atât de mari încât a cumpărat, împreună cu soţia sa, un mic palat în Barcelona. În prezent, procurorii anchetează institutul non-profit Noos, pe care ducele de Majorca l-a condus între 2004 şi 2006. De asemenea, Inaki Urdangarin a lucrat pentru companii importante, precum Telefonica.

Inaki Urdangarin şi partenerul său de afaceri, Diego Torres, ar fi folosit institutul şi prestigiul ducelui de Majorca pentru a organiza evenimente legate de sport şi turism în Insulele Baleare, precum şi în regiunea Valencia din estul ţării. Cei doi ar fi perceput tarife mult prea mari pentru evenimente şi chiar ar fi cerut bani pentru servicii pe care nu le-au prestat, atrăgând astfel fonduri publice şi private de peste un milion de euro în companiile lor, potrivit acuzaţiilor care îi vizează. Diego Torres este deja suspect oficial în acest dosar care, în cele din urmă, i-ar putea viza pe Inaki Urdangarin şi chiar pe infanta Cristina, implicată în institutul Noos şi în compania imobiliară a soţului ei, Aizoon.

ONOARE PĂTATĂ În 2009, cuplul s-a mutat, împreună cu copiii, în SUA. Ulterior, ducele de Majorca s-a întors în Spania, pentru a-şi apăra ”onoarea şi nevinovăţia”, se arată într-un comunicat al casei regale. Familia regală a refuzat să comenteze această chestiune privată dar a dat asigurări că respectă în totalitate deciziile legale. Infanta Cristina, a şaptea în ordinea succesiunii la tron, este văzută rareori în public, iar regele Juan Carlos ar fi îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar putea avea scandalul. ”Familia regală este foarte afectată”, a declarat sora regelui, infanta Pilar, citată de cotidianul spaniol ”El Pais”.

Familia regală spaniolă se bucură de o mare popularitate, ce se bazează în primul rând pe faptul că Juan Carlos a reuşit să dejoace o tentativă de lovitură de stat în anul 1981. Dar membrii Casei Regale spaniole trebuie să câştige zi de zi dreptul de a conduce, a avertizat regele, la un moment dat, conştient că ţara sa are şi o tradiţie republicană puternică. În ultimii ani, sentimentele antimonarhie au luat amploare, în special în provincia Catalunia, unde separatiştii consideră familia regală un simbol al statului central spaniol. Partidele regionaliste şi cele de extremă-stânga îşi concentrează atenţia asupra cazului Urdangarin, iar senatorul catalan Jordi Guillot a anunţat că va propune o lege care să interzică membrilor familiei regale să se implice în afaceri. Familia regală nu ar trebui să aibă alt venit decât ceea ce le rezervă statul, consideră senatorul, adăugând că membrii familiei regale care comit infracţiuni ar trebui să renunţe la toate titlurile nobiliare. Filiala din Valencia a formaţiunii de extremă-stânga IU i-a cerut lui Inaki Urdangarin să restituie fondurile publice primite de institutul Noos. ”Ţinând cont de faptul că statul investeşte 8,9 milioane de euro în monarhia spaniolă, în 2011, furia noastră este şi mai mare”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.



12