Familia Romanov cere reluarea anchetei asupra asasinării ţarului Nicolae al II-lea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Familia Romanov cere reluarea anchetei asupra asasinării ţarului Nicolae al II-lea

Monden 16 Ianuarie 2010 / 00:00 2378 accesări

Familia Romanov a sesizat, vineri, justiţia rusă, pentru a cere reluarea anchetei asupra asasinării ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea şi a familiei acestuia, închisă în urmă cu un an. Marea ducesă Maria Vladimirovna, considerată de anumiţi monarhişti ruşi drept şef al Casei Imperiale a Rusiei, a depus o plângere la tribunalul Basmanny din Moscova, cerând catalogarea drept ilegală şi nefondată a deciziei comitetului de anchetă al parchetului rus de a închide cazul. Aceasta a cerut, de asemenea, să i furnizeze o copie a deciziei de închidere a anchetei. Potrivit familiei Romanov, decizia de a închide ancheta contrazice hotărârea Curţii Supreme ruse, care a recunoscut, în octombrie 2008, că Nicolae al II-lea şi familia sa au fost victime ale represiunii politice.

Ţarul Nicolae al II-lea, soţia acestuia, cei cinci copii ai lor şi câţiva servitori au fost asasinaţi de bolşevici, pe 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, în Urali. Comisia de anchetă a stabilit că rămăşiţele umane descoperite în apropierea oraşului Ekaterinburg aparţin familiei ţarului. Testele antropologice, genetice şi istorice care au fost efectuate au demonstrat că rămăşiţele aparţin ţarului Nicolae al II-lea, familiei acestuia şi servitorilor lor, potrivit declaraţiei comisiei de anchetă. Ancheta a fost deschisă în 1993, după ce rămăşiţele unor membri ai familiei Romanov - ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa, Aleksandra şi cele trei fiice, Olga, Tatiana şi Anastasia - au fost găsite într-o groapă comună din Ekaterinburg, în 1991. În 1998, aceste rămăşiţe umane au fost identificate oficial de Guvernul rus. În iulie 2007, rămăşiţele umane ale unui băiat şi ale unei fete, despre care se credea că au aparţinut ţareviciului Alexei şi prinţesei Maria, sora acestuia, asasinaţi împreună cu toată familia imperială rusă în urmă cu 90 de ani, au fost descoperite în apropierea locului în care au fost găsite primele schelete. Teste efectuate de zeci de institute din Rusia şi străinătate au dovedit că rămăşiţele descoperite în 1991 şi 2007 aparţin, într-adevăr, membrilor aceleeaşi familii. Însă, familia Romanov susţine că se îndoieşte de aceste rezultate.

În ianuarie 2009, comisia care ancheta cazul a informat că a închis ancheta asupra asasinării familiei Romanov, deoarece faptele s-au prescris, iar persoanele considerate vinovate de uciderea familiei imperiale ruse au decedat. Ţarul şi familia sa au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă în august 2000.

Taguri articol


12