Familia Steurer expune la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 90 de ani

Familia Steurer expune la Constanţa

Cultură 21 Mai 2010 / 00:00 1064 accesări

Expoziţia „Familia de artişti Steurer”, vernisată miercuri seară, la Muzeul de Artă, îi redă urbei de la mare pe cei doi plasticieni deschizători de drumuri în spaţiul artelor profesioniste: Iosef Franz Steurer şi Maria Ciurdea Steurer. Manifestarea plastică, dedicată „Zilelor Constanţei”, demonstrează modul în care vocaţia pentru artă a acestei dinastii s-a perpetuat de-a lungul generaţiilor. Expoziţiile celor doi pictori, organizate de două ori pe an, au făcut parte dintre primele fenomene culturale al oraşului. Expoziţia reuneşte lucrări semnate de pictorii familiei, printre creaţii aflându-se şi cele 26 de lucrări pe care Mia Steurer Moţatu le-a donat, în anii ’80, Muzeului de Artă.

Vernisajul a avut loc în prezenţa muzicienei Alexandrina Isac Steurer - nepoata soţilor Steurer şi biografa familiei - şi a nepoatei sale, pictoriţa Rodica Damian Steurer. Gazda manifestării, Doina Păuleanu, a evocat cadrul istoric şi artistic în care familia de artişti Iosef Franz Steurer şi Maria Ciurdea Steurer a venit la Constanţa. „În 1919, viaţa culturală la Constanţa era constituită din elemente pasagere, care se consumau cu precădere vara”, a subliniat Doina Păuleanu. Criticul de artă a amintit de spaţiile neconvenţionale de expoziţii din anii ’20, amintind de celebra cofetărie „Pariziana”.

„Vreau să le mulţumesc Constanţei şi constănţenilor de acum 85-90 de ani, care mi-au primit familia cu dragoste şi deschidere. Bunicul meu a găsit, aici, o adevărată familie. Mulţumesc, de asemenea, Constanţei şi constănţenilor de astăzi, care ne-au primit aici”, a subliniat Alexandrina Isac Steurer. Acesteia îi revine meritul de a introduce familia Steurer în circuitul de valori al contemporaneităţii.

Vernisajul a fost urmat de prezentarea amplului volum monografic „Familia Steurer, de la Maria şi Iosef la Robert, patru generaţii de artişti”, elaborat de prof. Alexandrina Isac Steurer. Autoarea a specificat că voluminoasa lucrare este „un act de reparaţie morală”, având în vedere că, în perioada 1946-1959, bunicii săi nu au mai avut voie să expună, pentru că nu au simpatizat cu regimul comuninst.

Evenimentul editorial a fost urmat de un recital de pian susţinut de Sabina Oprea, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.

Taguri articol


12