Familiile care au o maşină veche de 30 de ani nu vor mai primi ajutor social

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Familiile care au o maşină veche de 30 de ani nu vor mai primi ajutor social

Social 31 Iulie 2006 / 00:00 1191 accesări

Numărul beneficiarilor de ajutor social va scădea, după intrarea în vigoare a noilor norme de acordare, fiind înăsprite condiţiile de distribuire a acestui venit minim garantat, pentru a elimina situaţiile în care familii care nu se aflau la limita sărăciei primeau totuşi aceşti bani. Ministerul Muncii, Solidaritaţi Sociale şi Familiei (MMSSF) a elaborat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care vor intra în vigoare din a doua jumătate a lunii august, a declarat secretarul de stat pe probleme sociale în Minister, Maria Muga. În stabilirea dreptului la ajutor social, autorităţile vor ţine seama de bunurile familiei sau ale persoanei singure. Astfel, conform noilor norme, sînt considerate bunuri de strictă necesitate locuinţa de domiciliu, anexele gospodăreşti, un aragaz, un frigider şi/sau un congelator sau o combină frigorifică, o maşină de spălat, un aspirator, un televizor (color sau alb-negru), un (radio)casetofon, un telefon fix sau mobil, un calculator personal, mobilier aferent locuinţei, o bicicletă, o barcă fără motor, maşina de cusut, aparatură electrocasnică şi unelte de strictă necesitate gospodăriilor din mediul rural.

Cei care solicită ajutorul social nu au voie să aibă mai mult de 500 de metri pătraţi de teren în zona urbană şi 1.000 de metri pătraţi în zona rurală, o bovină, două porcine, patru ovine, o cabalină, zece iepuri de casă, 15 păsări, cinci familii de albine. În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate mai multe bunuri considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau persoanei singure se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea bunurilor respective, stabilite potrivit unor limite minime şi maxime, aprobate la nivel naţional. Însă, dacă există în proprietatea celui care cere ajutorul un autoturism vechi de 30 de ani, de exemplu, dar în stare de funcţionare, persoanei respective nu i se acordă acest venit.

Venitul minim garantat este de 166 de lei pentru familiile formate din două persoane, 231 de lei pentru familiile formate din trei persoane, 287 de lei pentru familiile formate din patru persoane, 341 de lei pentru familiile formate din cinci persoane, cîte 23 de lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. În situaţia persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 92 de lei. Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare pînă la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei dovedeşte că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, în urma căreia primeşte un salariu.



12