Fostul premier britanic a afirmat, vineri, că, în opinia sa, doar nerespectarea de către Irak a rezoluţiilor ONU a justificat declanşarea războiului în 2003, atenuând astfel afirmaţiile făcute recent într-un interviu acordat postului BBC. Adresându-se comisiei de anchetă, Tony Blair a prezentat modul cum atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA i-au modificat percepţia faţă de problema irakiană. „După 11 septembrie, regimul lui Saddam nu a mai făcut practic nimic în plus, însă noi am perceput riscul în mod diferit. Nu aş fi atacat Irakul dacă nu aş fi crezut că era corect”, a afirmat Tony Blair.
Fostul premier britanic a dezminţit că ar fi încheiat în 2002 un acord secret cu fostul preşedinte SUA George W. Bush pentru desfăşurarea unei acţiuni militare în Irak, dând asigurări că maniera de gestionare a pericolului irakian este un subiect deschis dezbaterii. Tony Blair a oferit explicaţii în legătură cu întâlnirea sa cu preşedintele Bush la ferma acestuia din Crawford, statul Texas, în aprilie 2002, cu 11 luni înainte de declanşarea intervenţiei în Irak. Potrivit altor martori audiaţi de Comisia John Chilcot, Tony Blair a promis, cu ocazia acestei întrevederi, că îi va oferi sprijin militar liderului de la Washington, dar fostul premier a negat existenţa vreunui acord secret şi a precizat că i-a spus preşedintelui american că va fi alături de el dacă eşuează demersurile diplomatice. Tony Blair a recunoscut că Marea Britanie a acceptat ideea că nu exista nicio legătură între Saddam Hussein şi reţeaua al-Qaida, dar a dat asigurări că a fost absolut sigur că dacă Saddam Hussein autoriza continuarea programului de arme de distrugere în masă Occidentul ar fi suferit consecinţele.
În faţa instituţiei, unde avea loc audierea, numeroase persone au manifestat pe parcursul dimineţii. Supravegheaţi de circa o sută de poliţişti ce au format mai multe cordoane de securitate, manifestanţii au afişat pancarte cu mesajul Bliar, un joc de cuvinte între numele Blair şi liar - mincinos. Un grup de manifestanţi a defilat cu mâinile acoperite cu vopsea de culoare roşie şi purtând măşti cu chipul fostului premier. Au purtat şi un sicriu cu inscripţia „Preţul sângelui”. Alţi protestatari au scandat „Tony Blair unde eşti, vrem să te lovim cu un pantof!” sau „Criminal de război”, în timp ce fostul premier a pătruns, potrivit presei, în centrul de conferinţe Regina Elisabeta a II-a pe intrarea din dos pentru a-i evita pe manifestanţi. Şi familiile celor 179 de militari britanici ucişi în Irak, care au asistat la audiere, şi-au exprimat furia şi frustrarea faţă de Tony Blair şi faţă de un proces care nu răspunde aşteptărilor lor. Asociaţiile care le reprezintă au explicat că fostul prim-ministru le-a respins cererea de a se întâlni în ziua audierii. Familiile pot asista la audieri prin legătură video, într-o sală anexă din centrul de conferinţe.