Fanfarele reunite ale Flotei a VI-a a Forţelor Navale Americane în Europa, zona Napoli, şi Forțelor Navale Române au susţinut, ieri seară, un recital extraordinar la Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat într-una dintre cele mai bune săli de concert din ţară, aflată în incinta unei instituţii de învăţământ, cu o acustică demnă de invidiat: sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”. Evenimentul s-a deschis cu intonarea imnurilor naţionale ale celor două state, cel american, sub bagheta lt. col. dr. Cornel Ignat, şi cel românesc, sub conducerea muzicală a maestrului Thomas Lawrence. Apoi, cei doi dirijori au condus alternativ muzicienii.
Dinamic şi atractiv, programul artistic a reunit piese atât din repertoriul românesc şi american, cât şi din cel internaţional. Militarilor muzicieni li s-au alăturat, pe parcursul concertului, artişti şi profesori de la Colegiul „Regina Maria”. Un element de surpriză l-a constituit prezenţa pe scenă a majoretelor constănţene din grupul „Steluţele mării”.
„Vă mulţumesc pentru onoarea de a fi împreună, în această seară, cu muzicieni de valoare, români şi americani”, a spus directorul Colegiului „Regina Maria”, prof. Gevat-Ismet Nejdet.
EXERCIŢII MILITARE ŞI SCHIMBURI CULTURALE Concertul muzicienilor americani face parte din seria unor ample manifestări cultural-artistice prilejuite de prezenţa echipajelor navelor militare americane „Mount Whitney” şi „Cole” la Constanţa, în cadrul exerciţiului „Black Sea Resolve”, desfăşurat în Marea Neagră. Dorinţa muzicienilor americani a fost aceea de a se întâlni cu elevi şi profesori dintr-o instituţie de învăţământ vocaţional artistic şi de a desfăşura o serie de activităţi care vizează schimbul cultural-artistic între cele două popoare. Luni şi marţi, oaspeţii americani au vizitat colegiul constănţean, s-au întâlnit cu elevii şi profesorii lor îndrumători, în sălile de studiu, şi au ascultat recitaluri ale elevilor de la clasa de flaut, percuţie şi clarinet.