Fănuş Neagu, aniversat la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fănuş Neagu, aniversat la Biblioteca Judeţeană

Cultură 07 Aprilie 2009 / 00:00 775 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” organizează, lunar, mini-expoziţii de carte aniversare sau comemorative. În această lună, instituţia îl aniversează pe scriitorul Fănuş Neagu, printr-o mini-expoziţie de carte aflată la parterul instituţiei de cultură. Fănuş Neagu s-a născut la data de 5 aprilie 1932, într-o familie de ţărani, în comuna Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila. Considerat de critica literară ca aparţinînd generaţiei şaizeciste în literatura română, acesta a debutat în volum în anul 1959, cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan“. În mai bine de patru decenii, Fănuş Neagu a publicat romane („Îngerul a strigat“, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe“, „Scaunul singurătăţii“), povestiri şi nuvele („Cantonul părăsit“, „În văpaia lunii”), precum şi volume de publicistică („Cronici de carnaval“, „Întîmplări aiurea şi călătorii oranj“). Piesele sale de teatru precum „Scoica de lemn“ sau „Echipa de zgomote“ au fost jucate pe multe scene din ţară.

Gelu Culicea, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene afirmă, referindu-se la apreciatul scriitor: „Probabil unul dintre cei mai frumoşi nebuni ai literaturii române, Fănuş Neagu îşi manifestă în literatură nostalgia după puritatea originară, după constituţia angelică a lumii. Proza lui grefează pe o realitate autohtonă o idealitate romanitică; stilistic, precaritatea realului e sugerată prin opulenţa metaforică şi trăirea exuberantă“.

Într-un interviu acordat Luciei Ivănescu, în 2007, Fănuş Neagu mărturisea: „Patima pentru lectură, bineînţeles şi harul de la Dumnezeu au făcut din mine scriitorul care sînt. O carte frumoasă mă face mereu la fel de fericit, ca pe vremuri o sticlă de vin bun. Bibliotecile şi muzeele mi-au sporit necontenit puterea de a imagina deochiuri de legendă, miresme vechi – parfumul ce-l simt iniţiaţii în vrăjile care au domnit într-o lume ce şi-a elucidat pretenţiile şi închis sertarele“.

Biblioteca Judeţeană, deschisă şi sîmbăta, pentru cititorii de toate vîrstele

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“, spaţiu dedicat cărţii şi lecturii, dar nu numai, răspunde interesului pe care utilizatorii serviciilor ei îl manifestă şi îşi menţine porţile deschide şi sîmbăta. Publicul de toate vîrstele are acces la serviciile instituţiei, în fiecare sîmbătă, între orele 08.00-15.30, cînd vor fi deschise sălile de lectură şi mediatecă. De asemenea, în cea de-a şasea zi a săptămînii, cititorii, adulţi sau copii, pot să se adreseze secţiei de împrumut la domiciliu. Utilizatorii au la îndemînă posibilităţi de informare, documentare, lectură şi studiu din toate colecţiile bibliotecii şi pe orice suport.

Colecţiile Bibliotecii Judeţene au caracter enciclopedic şi cuprind documente variate, din toate domeniile cunoaşterii, adresîndu-se tuturor membrilor comunităţii, indiferent de sex, vîrstă, statut social sau economic, religie, etnie.

Taguri articol


12