CARE REGULI? Nu ştim în alte părţi cum e, dar unii dintre constănţeni sunt atât de comozi încât, dacă ar putea, ar fi în stare să-şi parcheze maşinile în casa scării din blocul în care locuiesc. Dar cum asta nu se poate (mai sunt unii care însă merg până într-acolo încât intrarea în bloc este blocată de bolidul unui şofer „binevoitor“), cei mai mulţi dintre ei aleg să parcheze în locuri cât mai apropiate de casă. Problemele intervin atunci când unora nu le pasă câtuşi de puţin de faptul că blochează circulaţia, că parchează în locuri nepermise sau că din cauza lor se pot produce accidente. La capitolul parcare neregulamentară, aberant de neregulamentară, se încadrează conducătorii de autovehicule (Atenţie! Nu doar autoturisme mici, ci chiar dubiţe sau microbuze) care au ales să blocheze, o perioadă destul de lungă, două benzi de circulaţie pe strada Eliberării, la intersecţia cu str. Dezrobirii, spre Halta Traian (lângă sensul giratoriu de la Câmp, cum i se spune popular). Toţi cei care sunt familiarizaţi cu zona ştiu că circulaţia se desfăşura cu mare dificultate. Angajaţii firmei care se ocupă cu marcajele rutiere nu au putut să delimiteze benzile de mers prin celebra dublă dungă albă continuă din cauza maşinilor care sunt parcate chiar pe mijlocul drumului. Dacă nu era suficient, unii şoferi parchează aproape în sensul giratoriu, astfel că uneori circulaţia în intersecţie se desfăşoară cu dificultate. Maşinile staţionate pe centrul străzii sunt un pericol şi pentru pietonii care aleg să folosească trecerea din „parcarea ad-hoc”, pentru că şoferii care circulă regulamentar nu văd dacă s-a angajat cineva sau nu în traversarea străzii. Şi nu vorbim despre o maşină oprită neregulamentar sau două. Pe centrul străzii sunt parcate în spic, de multă vreme, peste 20 de maşini. În traducere, două benzi de circulaţie sunt „istorie”.
DACĂ NU USTURĂ.... După ce au primit mai multe sesizări privind situaţia din zonă, angajaţii Poliţiei Locale din Primăria Constanţa au apelat la bunul simţ al şoferilor, în încercarea de a rezolva pe cale amiabilă problema. Trei zile la rând, şi dimineaţă şi seara, au pus pe parbrizul fiecărei maşini parcate neregulamentar fluturaşi prin care şoferii erau rugaţi să nu mai parcheze în acele locuri. Rezultatul minicampaniei poate fi ghicit fără nicio urmă de îndoială: niciun şofer nu a băgat în seamă avertismentul Poliţiei. Lucrurile s-au schimbat însă după ce, ieri, angajaţii Poliţiei Locale au trecut la ridicatul maşinilor. Dacă la începutul acţiunii în zonă erau parcate puţin peste 20 de autovehicule, după ce au fost ridicate două maşini, celelalte au dispărut instantaneu, ca printr-o vrajă. Au mai rămas doar două. Probabil că proprietarii acestora nu erau pe acasă ori sunt noi prin cartier de nu au fost anunţaţi de vecini că „e groasă“ şi că maşinile chiar sunt ridicate de autorităţi. Aşa se face că, din câte maşini erau lăsate pe mijlocul străzii, au fost ridicate în total doar patru. „Din păcate, românii nu reacţionează decât sub presiunea sancţiunii. Nu înţeleg de vorbă bună, nu ştiu să respecte regulile pentru că trebuie să le respecte, ci doar dacă sunt sancţionaţi“, a declarat şeful Serviciului Siguranţa Rutieră din cadrul Poliţiei Locale Constanţa, Dan Baltag.
AVERTISMENT Pentru ca proprietarii sancţionaţi să-şi poate recupera maşinile, trebuie să sune la Primărie, de unde vor fi îndrumaţi către depozitul amenajat de municipalitate pentru a reintra în posesia autovehiculelor. Pentru asta însă trebuie să scoată din portofele „ceva bănuţi”. „Proprietarii autovehiculelor vor fi sancţionaţi contravenţional cu patru puncte de amendă (din care pot plăti doar două în 48 de ore) şi trei puncte de penalizare pentru parcare în loc nepermis. Dacă vor să recupereze maşinile, mai trebuie să achite 600 de lei pentru ridicarea, transportul şi depozitarea autovehiculelor şi, după 24 de ore, se vor mai achita câte 25 de lei/zi de depozitare“, a mai spus Baltag. El a avertizat că, dacă sunt persoane care îşi imaginează că pot parca măcar noaptea în acelaşi loc, trebuie să fie foarte atente, pentru că Poliţia Locală va acţiona 24 de ore din 24. Aşa încât este foarte posibil ca, dimineaţă, şoferii care încalcă legea să aibă o surpriză neplăcută şi să se trezească fără autovehicule.