Fără arestări în cazul traficanţilor a 6.000.000 de ţigarete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fără arestări în cazul traficanţilor a 6.000.000 de ţigarete

Eveniment 07 Mai 2012 / 00:00 1796 accesări

Cei zece suspecţi reţinuţi, vinerea trecută, în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor de frontieră constănţeni vor fi cercetaţi în libertate fără nicio interdicţie! Decizia a fost luată de Judecătoria Constanţa şi confirmată în recurs de magistraţii Tribunalului. Gheorghe Penică, Constantin Borlache, Gabriel Borlache, Lale Sali, Baiazid Sali, Orhan Sali, Petre Mătanie, Cristian Liciu, Paul Eugen Nistor şi Ionel Simişanu au fost prezentaţi instanţei, sâmbăta trecută, cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de deţinerea, de către orice persoană, în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României, a produselor accizabile supuse marcării sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea bunurilor şi a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia şi speculă. Curios este faptul că, deşi suspecţii formau un grup infracţional, acţiunile comise individual de aceştia în afara legii bazându-se pe o relaţie strânsă între toţi cei implicaţi în acest dosar (conform interceptărilor telefonice), procurorii nu au reţinut şi această infracţiune. ”Am făcut propuneri de arestare individuale pentru cei zece suspecţi, întrucât din probatoriu nu a reieşit că au acţionat ca un grup infracţional. Mai exact, la domiciliile suspecţilor nu s-au găsit ţigări de aceeaşi marcă sau provenienţă”, a declarat procurorul de caz, Zarafina Puiu.

FILAŢI TIMP DE ŞASE LUNI Poliţiştii de frontieră au început să lucreze în acest dosar de la sfârşitul lunii decembrie 2011, când, în urma unei acţiuni, a fost prins Gheorghe Penică în timp ce transporta cu o autoutilitară peste 10.000 de ţigarete de contrabandă. Odată intraţi pe fir, ajutaţi de DGIPI, oamenii legii au reuşit să îi identifice la scurt timp pe toţi membrii grupării. Cercetările în acest caz au arătat că ţigările de contrabandă erau transportate între membrii grupării de Petre Mătanie şi că acestea erau aduse din localitatea Valea Ciorii, din Ialomiţa, de către fraţii Borlache. Anchetatorii spun că cei doi fraţi şi-au luat în serios această activitate şi că nu de puţine ori au fost la un pas să dea peste cap filajul anchetatorilor. Şi asta pentru că maşina care transporta ţigările de contrabandă era urmată de fiecare dată de autoturismul unuia dintre fraţii Borlache, care monitorizau toate maşinile din trafic pentru a vedea dacă sunt urmăriţi. În urma descinderilor efectuate la Valea Ciorii, oamenii legii au descoperit 620 de baxuri cu ţigări de contrabandă, depozitate în trei magazii. Ţigările erau vândute în Piaţa Griviţei, din municipiul Constanţa, şi Piaţa Centrală, din oraşul Năvodari. Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului a fost estimat la 2.442.920 lei, reprezentând valoarea taxelor vamale, a accizelor şi a TVA-ului. În total, au fost efectuate 18 percheziţii în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării 292.965 pachete cu ţigări (5.859.300 ţigarete) de diferite mărci (Kent, Viceroy, Ashima, Capital, President, Winston şi Vigor).

ARME DEŢINUTE LEGAL Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa spun că cele patru arme descoperite în urma percheziţiilor de vinerea trecută sunt deţinute legal. „Poliţiştii constănţeni au stabilit că, din cele patru arme descoperite la domiciliul lui B.V., de 39 ani, din Medgidia, membru AJVPS, trei sunt arme de vânătoare deţinute legal, menţionate în Registrul Naţional al Armelor, iar una este neletală cu aer comprimat“, se arată într-un comunicat remis de IPJ Constanţa. Şi asta cu toate că una dintre armele deţinute este semiautomată. În prezent, proprietarul armelor este cercetat de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru uz de armă fără drept, riscând o pedeapsă cu închisoarea de la unu la trei ani sau amendă. În acelaşi timp, procurorii spun că, deşi a fost citat să se prezinte pentru audieri, posesorul armamentului nu s-a prezentat. Pe lângă aceste arme, oamenii legii au mai găsit şi o arbaletă profesională cu săgeţi, un binoclu militar cu infraroşu, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte tip OVN, dispozitive de bruiaj şi antiinterceptare şi peste 1.200 de cartuşe cu glonţ de calibru 5,5 mm, 7,62 mm, 9 mm şi 16 mm. „Arma semiautomată Walther G22 nu poate fi folosită la vânătoare. Cel mai probabil, el are autorizaţie pentru tir. De reţinut este faptul că folosirea dispozitivelor de vedere pe timp de noapte este interzisă prin lege la vânătoare“, a declarat preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Egreta” Bucureşti, Mircea Smaranda. Procurorii trebuie să lămurească gradul de implicare al proprietarului armelor în acest dosar. Ei spun că depozitul din Medgidia unde a fost descoperit un adevărat arsenal, dar şi un poligon de trageri, ar fi proprietatea lui B.V. şi că acesta le-ar fi închiriat spaţiile suspecţilor. Poliţiştii de frontieră spun că cele patru arme şi muniţia nu erau păstrate conform prevederilor legale în ceea ce priveşte depozitarea armamentului de acest gen. Tot în depozitul din Medgidia, într-o ladă frigorifică, a fost găsit un cap de căprioară congelat.



12