Fără arhitect șef, în Constanța nici gardurile nu mai pot fi vopsite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Efect devastator pentru economia locală

Fără arhitect șef, în Constanța nici gardurile nu mai pot fi vopsite

Administrație 01 August 2016 / 06:57 5763 accesări

În lipsa unui arhitect-șef, mii de agenți economici din Constanța și Mamaia nu pot să-și extindă activitatea

În lipsa unui arhitect-șef, mii de agenți economici din Constanța și Mamaia nu pot să-și extindă activitatea

Autorizațiile de construcție din Constanța ar putea fi eliberate, temporar, de unul din șefii Serviciului de Urbanism și Serviciului de Strategii Urbane, care au câștigat recent concursul pentru aceste posturi

Autorizațiile de construcție din Constanța ar putea fi eliberate, temporar, de unul din șefii Serviciului de Urbanism și Serviciului de Strategii Urbane, care au câștigat recent concursul pentru aceste posturi

Constanța este paralizată din punct de vedere urbanistic. De aproape două luni, nimeni nu mai poate construi din cauza faptului că Primăria Constanța nu mai poate să emită autorizaţii de construcţie şi nici certificate de urbanism. Blocajul a fost cauzat de plecarea arhitectului-şef Luiza Tănase, care a ocupat, până la începutul lunii iunie, postul de director al Direcției de Urbanism. Cum nici serviciile de Urbanism și de Strategii Urbane, din cadrul aceleiași Direcții, nu au avut șef, peste 2.000 de certificate de urbanism și aproximativ 1.300 de autorizații de construcție așteaptă o semnătură. În această situație, constructorii cer administrației locale să rezolve cât mai urgent problema, în timp ce arhitecții spun că, indiferent de grabă, în postul de director al Direcției de Urbanism trebuie aleasă o persoană cu experiență și neangrenată politic.

De aproape două luni, mai exact de la începutul lunii iunie, Primăria Constanța nu mai emite autorizaţii de construcţie şi nici certificate de urbanism. Asta deoarece Direcția de Urbanism a Primăriei Constanța nu mai este condusă de nimeni. Blocajul instituţional a fost cauzat de plecarea arhitectului-şef Luiza Tănase, care și-a dat demisia la scurt timp după alegerile locale din 5 iunie. În tot acest timp, conducerea administrației locale nu a reușit să rezolve problema arhitectului-șef, care să se ocupe de strategia de dezvoltare a orașului, în condițiile în care nici serviciile de Urbanism și de Strategii Urbane, din cadrul aceleiași Direcții, nu au avut șef. Potrivit unor surse, peste 2.000 de certificate de urbanism și aproximativ 1.300 de autorizații de construcție așteaptă o semnătură pentru ca societățile să poată da drumul la treabă. Dar ce înseamnă lipsa unui arhitect-șef într-un oraș unde își desfășoară activitatea mii de agenți economici și care are în administrare stațiunea Mamaia, unde, de asemenea, sunt sute de societăți care doresc să-și extindă activitatea? Concret, urbea este blocată din punct de vedere urbanistic, pentru că nimeni nu mai are voie să bată un cui fără autorizație din partea Primăriei și care să fie semnată de arhitectul-șef. Practic, fie că vorbim de blocuri noi ori de amenajarea unei terase, aproape toate construcțiile din Constanța sunt stopate. Lucrurile merg până într-acolo încât, fără să exagerăm cu ceva, cei care locuiesc la bloc nu mai au voie să facă eventuale modificări de structură a apartamentelor ori să-și izoleze termic locuințele. Referitor la situația creată, oamenii de afaceri din Constanța spun că lucrurile sunt mai grave decât o arată situația. „E inadmisibil ca în plin sezon cald să nu poți construi pentru că nu ai o semnătură a arhitectului-șef. Dacă nu lucrăm vara, atunci când? La iarnă? Pe de altă parte, gândiți-vă că în Mamaia sunt mulți agenți economici care își extind mereu activitatea. Ce fac aceștia în situația de față?“, a spus patronul unei firme de construcții, sub protecția anonimatului. Imposibilitatea Primăriei Constanța de a emite autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism va duce inevitabil, spun oamenii de afaceri, la pierderi de milioane de euro și la îndepărtarea investitorilor. În plus, inevitabil, totul va duce la diminuarea consistentă a veniturilor la bugetul local, în condițiile în care pentru o autorizație de construcție se poate plăti o taxă chiar și de 100.000 de lei. Nu în cele din urmă, societățile de construcții ar putea să dea oameni afară dacă nu își pot desfășura activitatea. Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că firmele de construcții ar putea să plătească beneficiarilor penalizări uriașe pentru întârzierea contractelor.

CE SPUN ARHITECȚII

Lipsa unui arhitect-șef la Constanța a fost comentată și de președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea, arh. Alexandru Bălan. În exclusivitate pentru „Telegraf“, Bălan a spus că treaba este foarte serioasă, iar Primăria ar trebui să rezolve problema cât mai urgent, pentru că „lipsa arhitectului-șef duce, automat, la o debandadă urbanistică și la improvizații de tot felul“. „Constanța trebuia să aibă demult un arhitect foarte bun și care să aibă o viziune unitară. De aceea, viitorul arhitect-șef trebuie ales din rândul celor cu experiență și să fie recunoscut de una dintre organizațiile profesionale ale arhitecților. În plus, și este foarte important ceea ce spun eu acum, directorul Direcției de Urbanism nu trebuie să fie un client politic“, a spus Alexandru Bălan.

CE SPUNE PRIMĂRIA

După cum am mai spus și în alte articole, conștient de situația în care se găsește administrația sa, primarul Decebal Făgădău a afirmat că lucrurile ar putea să fie deblocate în perioada imediat următoare. Asta deoarece unul din șefii Serviciului Urbanism și Serviciului de Strategii Urbane, conduse de Viorel Sorin Munteanu și, respectiv, Mihai Vînturache, care au câștigat recent posturile, ar putea primi, temporar, o parte din atribuțiile arhitectului-șef și ar putea semna autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism. Asta până când municipalitatea va organiza concursul pentru postul de director al Direcției de Urbanism, lucru care s-ar putea întâmpla abia peste câteva luni. Până atunci, conducerea administrației locale caută o soluție de avarie pentru deblocarea situației.



12