Bolnavii de cancer din România sunt târâți pe drumuri, în ciuda suferinței cumplite prin care trec. Atunci când trebuie să își facă unele investigații suplimentare sunt puși pe liste de așteptare, iar când vine vorba de tratament constată, cu stupoare, că trebuie să străbată sute de kilometri. Și pacienții constănțeni se confruntă cu toate aceste grave probleme. În martie 2016, arătam cum singurul aparat de radioterapie din Constanța, absolut necesar pentru tratarea unor tipuri de cancer, în anumite stadii, trecea pe linie moartă; aparatului îi expira autorizația de funcționare. Suferința lor pare să ia sfârșit.
În martie 2016, arătam cum singurul aparat de radioterapie din Constanța, absolut necesar pentru tratarea unor tipuri de cancer, în anumite stadii, trecea pe linie moartă; aparatului îi expira autorizația de funcționare. Ce a însemnat asta? Bolnavii de cancer n-au avut de ales și au fost nevoiți să bată drumul la București sau alte localități pentru a se trata. A fost un adevărat chin, dar fără acest tip de tratament inima lor ar fi încetat să mai bată. Coordonatorul Centrului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța , dr. Monica Lazăr, spunea că, pe an, sunt tratați prin această terapie între 800 și 1.000 de bolnavi. ”Din totalul de aproximativ 25 de mii de pacienți diagnosticați cu cancer, două treimi beneficiază de această terapie”, spunea, atunci, dr. Lazăr. Tot ea a completat că, din păcate, acesta nu este numărul real al bolnavilor suferinzi, în condițiile în care mulți merg și se tratează și la centre din țară sau străinătate. Dar acei pacienți își permit, din punct de vedere financiar, tratamentul în altă localitate decât cea de domiciliu. Nu același lucru putem spune despre bolnavii care se tratează la SCJU Constanța. ”Cu siguranță va fi un efort financiar mult prea mare pentru mulți, atât în ceea ce privește transportul, cât și cazarea, pentru că sunt terapii care se desfășoară pe parcursul a 10 și chiar 35 de zile, consecutiv”, a explicat, anul trecut, dr. Lazăr. La toate acestea s-a adăugat și starea de rău prin care bolnavii trec.
CHINUL IA SFÂRȘIT?! S-ar părea că, în curând, chinul bolnavilor va fi oprit. Ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, a semnat pe 9 noiembrie primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din București și din țară, printre care și cel din Constanța. Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului, în prezența viceprim-ministrului României, Marcel Ciolacu, a ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, precum și a președinților Consiliilor Județene din Constanța, Galați și Maramureș și a managerilor spitalelor care vor beneficia de dotări cu sisteme complete de radioterapie. ”Echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură cu echipamente de radioterapie. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate în cadrul contractelor semnate astăzi este de 11 milioane de euro”, potrivit Ministerului Sănătății (MS). Cele cinci spitale beneficiare sunt: SCJU Constanța, Spitalul Județean Galați, Institutul Oncologic București „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias. “Astăzi (9 noiembrie) marcăm continuarea proiectului cu Banca Mondială, pe care l-am găsit blocat la începutul mandatului meu. Împreună cu echipa guvernamentală ne-am asumat noi termene pentru ca acest proiect să funcționeze în continuare. Este pentru prima dată când în România se face o astfel de investiție necesară pentru a crea o rețea publică de radioterapie. Ne dorim să asigurăm accesul pacienților la aceste terapii și condiții mai bune de lucru pentru specialiștii din sănătate. În acest moment, radioterapia se face în puținele centre publice existente, iar restul pacienților merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei rețele publice, vor scădea foarte mult timpii de așteptare, pentru că un pacient oncologic nu-și permite să aștepte”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, citat într-un comunicat al MS.
Menționăm că președintele Consiliului Județean Constanța (CJC) - instituție care administrează SCJU -, Marius Horia Țuțuianu, a participat la semnarea contractului de furnizare de echipamente de radioterapie între MS și asocierea formată de ELEKTA LIMITED UK și SC MEDLIMPEX 95 SRL. Contractul prevede furnizarea către SCJU de echipamente pentru radioterapie, respectiv accelerator linear de particule, computer tomograf simulator, precum și alte dotări specifice. „Încep să se vadă și primele rezultate în domeniul sanitar, dar și o conturare a eforturilor pe care le-am depus încă de la preluarea mandatului în fața autorităților naționale pentru ca SCJU să devină o prioritate națională. Ajutorul primit, și aici mă refer la echipamentele de care o să beneficieze SCJU, reprezintă un suport real, un sprijin ce ne ajută să prelungim viața constănțenilor”, a declarat președintele CJC. Pentru SCJU și pacienții din Dobrogea, este un pas extrem de important reluarea activității centrului de radioterapie, începând de anul viitor, a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa. La Constanța, 70% din pacienții cu afecțiuni oncologice au nevoie de radioterapie.