Un judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras şi a şapte dintre miniştrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri după autoproclamarea independenţei Cataloniei de parlamentul acestei regiuni, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.ro. Acelaşi judecător a decis judecarea în stare de libertate - pe o cauţiune de 50.000 de euro - a unui singur ministru din fostul executiv catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă şi a cerut atunci separatiştilor catalani să poarte un dialog cu Madridul. Hotărârea a fost decisă la finalul audierii premergătoare inculpării liderilor separatişti catalani pentru declaraţia de independenţă adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei.
Ceilalţi membri ai executivului catalan destituit ulterior de guvernul spaniol, respectiv fostul premier Carles Puigdemiont şi patru dintre miniştrii săi, au părăsit Spania. Prin urmare, Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unui mandat european de arestare pe numele lor şi transmiterea acestuia către Belgia, ţara unde Puigdemont a apărut marţi la o conferinţă de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiţie pe care el o consideră politizată. Avocatul belgian al fostului lider catalan, Paul Bekaert, a declarat că va încerca să evite arestarea acestuia. "'Îl poate aresta și încătușa, însă judecătorul de instrucție nu are de ce să-l aresteze, îl poate lăsa în libertate pe domnul Puigdemont, cu respectarea anumitor condiții. Dacă îl arestează, vor face din el un martir. Se poate emite un mandat de arestare internațional sau european, se poate solicita extrădarea lui, dar asta va lua timp, deoarece un astfel de mandat trebuie tradus, apoi dus la îndeplinire de poliția federală și de Parchetul federal din Belgia", a spus Bekaert.
Președintele Parlamentului catalan, Carme Forcadell, doi deputați și trei membri ai biroului Parlamentului au obținut o amânare a audierii lor până la 9 noiembrie, pentru a-și putea pregăti apărarea.
În timp ce toate statele europene și-au exprimat sprijinul pentru Spania, catalanii au primit un semnal de susținere din partea unui grup de parlamentari pro-independență din Scoția, care a înaintat o moțiune îndemnând la recunoașterea internațională a votului din Parlamentul catalan pentru independență față de Spania. Moțiunea a fost semnată de 21 dintre cei 63 de parlamentari ai Partidului Național Scoțian, care conduce Guvernul descentralizat al Scoției și pune presiune pe prim-ministrul scoțian pentru a acționa în acest sens.