Fără prețiozități, despre europarlamentare și „Afaceri europene” (IV)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E important cine ne reprezintă la Bruxelles, indiferent de funcție!

Fără prețiozități, despre europarlamentare și „Afaceri europene” (IV)

07 Februarie 2019 / 14:17 2283 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

La alegerile europarlamentare din 26 mai, una dintre cele mai incomode poziții o va avea Partidul Național Liberal. În fapt, deși se numește „liberal”, partidul lui Klaus Iohannis, dat doar în administrare lui Ludovic Orban, nu are nimic de a face cu liberalismul european. Inițial, acesta a fost membru al internaționalei europene liberale și al grupului politic liberal din Parlamentul European numit Alianța Liberalilor și Democraților Europeni. Eticheta de „liberali” e doar un truc pentru a ascunde fostul partid al lui Traian Băsescu, PDL, discreditat maxim după cei 10 ani de domnie ai fostului președinte al României. Ei sunt membri ai PPE, grup politic ce nu are nimic de a face cu doctrina liberală autentică, fiind exponenții politicilor neoliberale corporatiste ale grupului politic din Uniunea Europeană, unde dincolo de funcții și oamenii puși în funcții, „comitete și comiții”- vorba lui Caragiale, lucrurile sunt tranșate și dictate de Angela Merkel, cu acordul lui Emmanuel Macron.

De altfel, cred că vă mai aduceți aminte că în 2015, imediat după alegerile europarlamentare, Crin Antonescu a livrat practic PNL-ul în mâna foștilor acoliți ai lui Traian Băsescu, Blaga, Boc și compania, după care și-a dat demisia, ieșind chipurile din politică.

În instituțiile europene, manevra făcută de Crin Antonescu, al cărei principal scop a fost acela de a întări delegația română din PPE, a fost privită ca o „vânzare”. Deși aparent Antonescu nu a câștigat nimic din faptul că a mutat PNL-ul din ALDE în PPE, discret, soția lui, europarlamentarul Adina Vălean, a devenit, la propunerea PPE, vicepreședinte al Parlamentului European pentru primii doi ani și jumătate de mandat, iar pentru ceilalți doi ani și jumătate este președintele în exercuțiu al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și Siguranță alimentară din Parlamentul European, tot la propunerea PPE, grupul din care face parte.

Iată cum după alegerile europarlamentare din 2015, un vot dat de electoratul român pentru doctrina liberală, a fost deturnat la nivel european către grupul creștin democrat, consolidându-i puterea în instituțiile europene.

Și pentru că tot am vorbit de europarlamentarele din 2015, după manevra de livrare către PPE a liberalilor români, europarlamentari precum Norica Nicolai ori Renate Weber au refuzat să își schimbe opiniile politice, demisionând din partid și activând în continuare în Parlamentul European în grupul liberalilor europeni, adică ALDE, ulterior participând la construcția noului partid liberal autentic, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Despre cine și cum va încerca să ajungă ori să rămână în Parlamentul European de la PNL-ul lui Orban și ce reprezintă ei pentru PPE vom vorbi altădată.

PS: E important cine ne reprezintă la Bruxelles, indiferent de funcție!



12