Statele UE au decis luni să elimine vizele de călătorie pentru cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru, un gest foarte aşteptat de Belgrad, în momentul în care procesul apropierii sale de UE este blocat, în timp ce locuitorii Albaniei şi Bosniei mai au de aşteptat. Decizia, care va intra în vigoare la 19 decembrie, a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Interne, de la Bruxelles. Statele europene au aprobat, astfel, o propunere prezentată de Comisia Europeană în luna iulie.
Serbia, Macedonia şi Muntenegru au îndeplinit condiţiile stabilite de Bruxelles: eliberarea de paşapoarte biometrice, întărirea controalelor la frontiere şi lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate. În schimb, alte două ţări balcanice, Albania şi Bosnia-Herţegovina, nu au beneficiat de un tratament similar în această fază, din cauza lipsei unor progrese suficiente, în special în privinţa introducerii paşapoartelor biometrice. Bruxelles-ul le promite eliminarea vizelor în vara lui 2010, dacă reformele necesare vor fi realizate până la acel moment. Această diferenţă de tratament, în comparaţie cu cel aplicat Belgradului, a generat critici la zece ani după bombardamentele NATO împotriva Serbiei care au urmărit stoparea ofensivei Belgradului împotriva albanezilor din Kosovo şi în momentul în care musulmanii bosniaci comemorează masacrarea în 1995 a 8.000 de musulmani de către forţele sârbe, la Srebreniţa. Exceptarea de la obligativitatea vizelor nu îi vizează pe sârbii din Kosovo, chiar dacă Belgradul continuă să considere fosta sa provincie care şi-a declarat independenţa ca făcând parte din teritoriul său. ”A fost încheiat un acord cu Serbia care permite atribuirea de vize pentru sârbii din Kosovo de către un birou central amenajat la Belgrad”, a subliniat Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
În ceea ce priveşte Albania şi Bosnia-Herţegovina, Comisia Europeană va trimite misiuni de experţi la sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010. ”Totul duce cu gândul că acest dialog va da rezultate, iar noi suntem gata să ajutăm cele două ţări să îndeplinească criteriile”, a subliniat Barrot. La rândul său, ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, şi-a exprimat speranţa pentru demararea dialogului cu Kosovo, mai întâi în scopul facilitării eliberării vizelor şi ulterior pentru întocmirea unei foi de parcurs care să permită eliminarea lor.