Săptămâna trecută, la Varna, s-au desfășurat Campionatele Mondiale de Karate Shotokan, competiție organizată de World Shotokan Federation (WSF) pentru toate categoriile de vârstă: cadeți, juniori, tineret și seniori. Clubul Sportiv Farul Constanța a participat cu cinci sportive și sportivi, care au avut comportări meritorii!
Andreea Cotoban (categoria 68 kg) a devenit campioană mondială în proba de kumite WKF, a cucerit argintul la kumite Shobu Ippon și bronzul la kata. Sora ei geamănă, Livia Cotoban (categoria +68 kg), a urcat pe treapta a treia a podiumului în ambele probe de kumite (WKF și Shobu Ippon). Echipa de senioare, alcătuită din Livia Cotoban, Andreea Cotoban și Andreea Bilă (sportivă de la CS Universitatea Craiova), s-a clasat pe locul 5 la kumite.
La masculin, echipa de seniori alcătuită din Romeo Găvan, Sebastian Alexandru și Paul Muraru a devenit vicecampioană mondială la kata, în timp ce Găvan s-a clasat pe locul 5 atât la kata, cât și la kumite (categoria 67 kg). La juniori, Sebastian Alexandru a cucerit argintul la kumite (categoria 55 kg) și bronzul la kata.
La competiție au participat și câțiva copii de la CS Tomis Karate Constanța, cele mai bune rezultate fiind medaliile de argint obținute de echipa de kata 8-9 ani, alcătuită din Laura Mușat, Alice Abibula și Anisia Zanfir (ultima este împrumutată de la CS Bushi Craiova), și de Laura Mușat la kata individual 8-9 ani.
Sportivii celor două cluburi sunt antrenați de Valerian Mușat și de Valerian Mușat-junior.
„Bilanțul este foarte bun, mai ales că la acest Campionat Mondial au participat sportivi din 27 de țări. Suntem mulțumiți de numărul de medalii obținute, mai ales că au existat câteva probe la care doar neșansa a făcut ca sportivi foarte valoroși să piardă înainte de calificarea în semifinale. Trebuie reținut că la Mondiale au participat doar sportivi care au terminat pe podium la Campionatele Naționale din țările respective. Este diferență destul de mare între noi, care facem două-trei antrenamente pe săptămână, și alții, care fac două antrenamente pe zi. Practic, pentru noi este un hobby! Cu toate acestea, ne gândim la șansa foarte mare pe care o avem de a ajunge la Tokyo 2020, mai ales că sportul karate a devenit olimpic, iar federația din România la care suntem și noi afiliați este cea care poate trimite sportivi la Jocurile Olimpice. Surorile Cotoban lucrează cu mine de la patru ani și jumătate, acum au 21 de ani și aș vrea să participe la un concurs olimpic. Va fi destul de grea selecția pentru locurile destinate Europei, vor conta probabil toate competițiile importante și trebuie acumulat un punctaj foarte bun. Or, ca să mergi la un Campionat Mondial sau European costă niște bani, plus că înainte trebuie să mai faci și un stagiu de pregătire”, a declarat Valerian Mușat.
„Pentru clubul nostru, sunt primele Campionate Mondiale de anul acesta la care participă și sportivi de la Farul. Mă bucur că secția de karate a adus la Constanța primele medalii la nivel mondial. Urmează și alte secții, în lunile următoare. Mi-aș dori ca secția de karate să obțină și la Campionatele Europene rezultate foarte bune. Este un pas important, mai ales că la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a introdus și karate ca sport olimpic, iar stilul la care se va concura este cel al federației din România la care și noi suntem afiliați”, a afirmat Ilie Floroiu, director general la CS Farul Constanța.