Farmaciile vor rămâne fără bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De luna viitoare

Farmaciile vor rămâne fără bani

Eveniment 31 Martie 2010 / 00:00 591 accesări

Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) atenţionează autorităţile asupra faptului că situaţia în acest sector se agravează, iar farmaciile vor rămâne fără bani în luna aprilie, în condiţiile în care noua legislaţie nu a intrat în vigoare. “Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie, întrucât aceştia se termină. Nu ştim ce surprize rezervă contractul-cadru, pentru că acesta nu a fost încă aprobat. 90 de farmacii au intrat în faliment la sfârşitul lui 2009, iar 30% în ianuarie 2010 erau în insolvenţă”, a declarat, ieri, vicepreşedintele CFR, Clara Popescu. La Constanţa, o singură farmacie a fost nevoită să-şi tragă obloanele şi alţi câţiva farmacişti se gândesc serios să închidă această afacere.

DE ANI DE ZILE EXISTĂ O RELAŢIE SPECIALĂ ÎNTRE MEDICUL DE FAMILIE ŞI ANUMITE FARMACII, PE CARE AUTORITĂŢILE VOR SĂ O LEGALIZEZE DIN 2010

“Există medici de familie care trimit bolnavii la anumite farmacii. De asemenea, există medici de familie care prescriu reţete şi merg personal cu ele la farmacii, la sfârşitul lunii. Introducerea noţiunii de farmacie de familie în noul contract-cadru pentru acordarea asistenţei medicale în 2010 va legaliza relaţia medicului de familie cu anumite farmacii”, a mai spus Clara Popescu. CNAS i-a atenţionat deja pe farmacişti să-şi pună bani deoparte pentru programele naţionale, a declarat preşedintele CFR, prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa. El a precizat că organizaţia pe care o reprezintă a elaborat o platformă pentru reformarea sistemului, document care va fi înaintat Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi CNAS. Pacienţii prezenţi la conferinţa Colegiului Farmaciştilor au spus că situaţia privind aprovizionarea cu medicamente este din ce în ce mai dificilă, pentru prima dată bolnavii HIV/SIDA primind tratamentul de la Institutul “Matei Balş”, pentru o singură săptămână. “Cele mai mari probleme privind medicaţia HIV/SIDA a apărut în zona Moldovei - Piatra Neamţ, Vaslui, Suceava”, a spus preşedintele UNOPA, Cristian Roşu. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor a subliniat încă o dată faptul că situaţia în sistem este dramatică şi “responsabilă de aceasta este nu numai criza, dar şi risipa din sistem”. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, declara, în 11 martie, că nivelul colectărilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost cu 22% mai mic decât cel prognozat de Ministerul Finanţelor pentru luna februarie, motiv pentru care vor fi dificultăţi legate de plata furnizorilor de servicii. Duţă atrăgea atenţia că deficitul bugetar este de aproximativ 60 de milioane de euro, exact plata către furnizori. “Din păcate, gradul de colectare la FNUASS este mic. Am discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi căutăm soluţii, astfel încât nici ei să nu se destabilizeze şi nici pacientul să nu plătească mai mult. Din păcate, sistemul a fost supus unor scăderi ale valorilor cotelor contribuţiilor la FNUASS şi, implicit, bugetul CNAS a scăzut şi el cu aproape 30% în ultimii ani”, a mai spus şeful CNAS. În urmă cu o săptămână, Lucian Duţă anunţa că noul sistem de compensare a medicamentelor pe grupe terapeutice va intra în vigoare de la 1 iulie, iar redefinirea noţiunii de preţ de referinţă va relansa sistemul de sănătate şi îl va pune în limite rezonabile.



12