Farmecul retro în plină epocă digitală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Farmecul retro în plină epocă digitală

Monden 16 Iunie 2014 / 00:00 427 accesări

Germania este o ţară modernă, cu toate însemnele tehnologiei inteligente, precum telefoanele mobile multimedia şi multifuncţionale sau tinerii dependenţi de reţelele sociale. Dar şi în vremuri ca acestea, oamenilor încă le place să deţină lucruri vechi, precum maşini de scris, scrisori sau camere foto Polaroid. ”Fiecare tendinţă are o mişcare de contracarare”, a explicat Karin Frick, specialist în observarea tendinţelor. Mulţi orăşeni germani redescoperă pofta pentru grădinărit, gătit şi faţă de obiecte artizanale. Tendinţa retro oferă, de asemenea, o formă avantajoasă de venit pentru unele persoane.

Agenţia Schreibstatt are 61 de oameni care se specializează în redactarea scrisorilor de mână. Thorsten Petzold, om de afaceri care susţine că avea un scris teribil de urât, ca al... doctorilor, a înfiinţat compania care se ocupă de redactarea de scrisori, invitaţii sau felicitări. O scrisoare redactată de mână pe o hârtie de calitate deosebită costă circa 15 euro. O invitaţie costă circa 3,5 euro. Organizatorii de nunţi se numără printre clienţii acestor tipuri de invitaţii. Thorsten Petzold este convins că secretul companiei sale este că scrisorile au devenit o noutate în era e-mailului. Dar fiecare scrisoare este originală, lucru apreciat de foarte mulţi clienţi.

Anticariatele sunt un alt loc minunat, unde poţi găsi maşini de scris pentru redactarea unui roman la care te-ai gândit ani de zile. Avantajul unei maşini de scris faţă de un laptop conectat la internet este că nu poţi amâna redactarea navigând online. Actorul Johnny Depp deţine o maşină de scris veche, potrivit unui interviu pe care l-a acordat recent publicaţiei ”Cinema”. ”Când călătoresc, am întotdeauna chitara acustică şi o maşină de scris din anii '40 în bagajul meu. O folosesc pentru tot ceea ce am de scris”, a povestit actorul american.

Şi camerele Polaroid sunt în curs de revenire. În 2008, ultima fabrică Polaroid la nivel mondial, aflată la Enschede, în Olanda, a fost salvată de la închidere de un grup de entuziaşti care au lansat ”The Impossible Project”. Fotograful Oliver Blohm spune că filmele Polaroid din ziua de azi sunt realizate folosindu-se substanţe chimice diferite decât în trecut şi developarea lor durează mai mult timp. Oliver Blohm ţine cursuri despre utilizarea aparatelor Polaroid şi despre folosirea experimentală a acestei tehnologii. El a explicat şi avantajele fotografiilor realizate pe suport de film. ”Culorile pe care le vedeţi în poze Polaroid sunt aproape unice”, afirmă el. Sunt, de asemenea, şi avantaje financiare. Opt fotografii Polaroid costă aproximativ 20 de euro şi, dacă vă gândiţi la costuri, cei pasionaţi vor avea o atitudine diferită şi vor fi mai atenţi atunci când fac fotografii.

Taguri articol


12