Fascinanta lume a Chinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Optimism . Îndrăzneală cromatică

Fascinanta lume a Chinei

Cultură 19 Iunie 2010 / 00:00 479 accesări

O insolită expoziţie dedicată fascinantului univers al Chinei a fost vernisată, ieri după-amiază, la Muzeul de Artă. Deschiderea expoziţiei itinerante „Pictura ţărănească din China” a avut loc în prezenţa consulului general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan şi a soţiei sale, gazdă fiind directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. Printre invitaţi s-au numărat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, consilierul judeţean Maria Magiru - director al Muzeului de Artă Populară şi purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana.

Cele 50 de lucrări de pe simeze atrag privitorul prin optimisul, energia, vigoarea şi îndrăzneala pe care le degajă culorile vii şi puternice. Cu siguranţă, iubitorul de artă va fi cucerit de fascinantul univers chinez, aşa cum se oglindeşte în creaţiile realizate de lucrătorii pământului chinez, după anul 1950. „Expoziţia reflectă viaţa de zi cu zi a ţăranilor din China. 80% din populaţia Chinei locuieşte în mediul rural. După 1978, anul în care a început să se aplice politica de reformă şi de deschidere către lume, nivelul de trai al ţărănimii a crescut considerabil, iar viaţa spirituală s-a îmbogăţit. Această expoziţie reflectă obiceiurile şi datinile şi combină tradiţia cu modernismul, din diferite regiuni ale Chinei. Dacă ţăranii duc o viaţă mai îmbelşugată, au mai mult timp pentru a face şi artă. De altfel, guvernul chinez a hotărât acum trei ani să scutească ţăranii de impozitul agricol, de aceea ei se dedică mai mult artei”, a declarat consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan.

La rândul său, criticul de artă Doina Păuleanu a apreciat capacitatea expoziţiei de a crea punţi între culturi şi civilizaţii: „Expoziţia reflectă un alt mod de a privi lumea şi viaţa. Modul de a privi lumea al artistului chinez, al chinezului, în general, diferă complet de modul în care privim noi lumea. Itinerarea acestei expoziţii este un prilej de a cunoaşte şi de a ne cunoaşte reciproc”.

„Dacă în domeniul artei culte, am înregistrat atâtea nume extraordinare, intrate deja în legendar şi în circuitul umanităţii, cunoaştem acum arta ţărănească, ce ne încântă printr-o totală abolire a oricăror convenţii”, a adăugat apreciatul critic de artă Doina Păuleanu.

Printre cei care au venit să admire frumuseţea lucrărilor expuse s-au mai aflat consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz şi rectorul onorific al Universităţii „Ovidius”, Adrian Bavaru.

Expoziţia itinerantă „Pictura ţărănească din China” a fost găzduită şi de Muzeul Ţăranului Român.



12