Fascinaţia Balcicului interbelic, pe simeze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fascinaţia Balcicului interbelic, pe simeze

Cultură 19 August 2010 / 00:00 794 accesări

Muzeul de Artă le propune pasionaţilor de artă o călătorie plină de culoare, lumină şi poezie, în fascinanta lume a Balcicului interbelic. Descoperit de pictorul Alexandru Satmary, în anul 1913, tărâmul magic al Coastei de Argint a vrăjit sufletele artiştilor şi pe cel al Reginei Maria a României, care s-a îndrăgostit într-atât de Balcic încât a dorit ca inima sa să rămână întru eternitate la reşedinţa de la malul Mării Negre.

Expoziţia de grafică interbelică „Fascinaţia Balcicului” reuneşte o serie de desene în tuş, acuarele, guaşe şi gravuri, care surprind exotismul şi farmecul special al unui ţinut practic necunoscut pictorilor şi altor oameni de cultură, reginei, Curţii, proiectanţilor de case sau arhitecţilor până în perioada interbelică. Însă fascinaţia pe care Coasta de Argint a exercitat-o asupra pictorilor a transformat Balcicul într-o adevărată şcoală de pictură, devenind pentru pictura românească ceea ce era Barbizonul pentru pictura franceză.

Peisajele cu culori aproape ireale, ce transmit bucuria de a trăi, impregnate de lumina atât de specială a Balcicului, aşa cum se regăsesc în creaţia pictorului dobrogean Lucian Grigorescu şi peisajele diafane ale lui Tonitza, chipurile de tătăroaice ale lui Iosif Iser sau femeile la mare surprinse de Gheorghe Petraşcu sunt doar câteva dintre punctele forte ale acestei expoziţii. Galeria numelor ilustre este completată cu reprezentanţi de notorietate ai plasticii româneşti precum Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Henri Catargi, Ion Anestin, Adam Bălţatu şi R. Iosif. Lor li se alătură artişti uitaţi, care au surprins cu măiestrie poezia locurilor, precum: Gheorghe Lateş, Aura Tatomirescu, Tila Russe sau gravorul Anton Kaindl, care surprinde în alb-negru frumuseţea detaliilor Castelului Reginei Maria şi a domeniului de la Balcic.

Expoziţia „Facinaţia Balcicului” face parte din obiectivul Muzeului de Artă de a valorifica bogatul patrimoniu pe care îl deţine. Deşi lucrări cu Balcicul interbelic şi chiar contemporan au mai fost organizate pe simezele muzelui constănţean, aceasta este prima expoziţie de grafică ce surprinde farmecul vechiului Dyonisopolis, multe dintre lucrări fiind expuse în premieră.

Pasionaţii de artă plastică sunt aşteptaţi să viziteze această expoziţie de excepţie în perioada august-septembrie, preţul unui bilet fiind de 4,5 lei.

Taguri articol


12