Fast food-ul, mai scump decât alimentele eco

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Disperarea Ministerului Sănătăţii. Indiferenţa premierului Boc

Fast food-ul, mai scump decât alimentele eco

Eveniment 07 Ianuarie 2010 / 00:00 672 accesări

Taxa pe fast food va fi percepută de Ministerul Sănătăţii (MS) începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective. Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de Guvern. “Alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi implicit la creşterea cheltuielilor de sănătate, reducerea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii, scăderea speranţei de viaţă”, se argumentează în act.

TAXĂ NEBUNĂ. “Aceasta este o taxă nebună, este ca şi cum ne învaţă ei acum mersul pe jos sau ce să mâncăm sănătos. Orice aliment consumat în exces este dăunător, dacă punem o taxă ca să descurajăm cumpărarea unor produse este o nebunie. Vor să distrugă industria alimentară”, a declarat preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. Liderul sindical s-a arătat nemulţumit de faptul că acest proiect este deja elaborat, iar reprezentanţii Guvernului vor să discute cu partenerii sociali “abia acum, în al 12-lea ceas”. Frumosu consideră că această taxă este o măsură disperată, din cauză că sistemul de sănătate nu mai are bani. Liderul sindical este de părere că dacă vorbim de sistemul de sănătate sărăcit, această măsură vine să accentueze acest lucru şi va avea repercusiuni negative asupra industriei şi asupra consumatorului, pentru că orice taxă în plus o va plăti consumatorul. Din cauza acestei taxe, Dragoş Frumosu este de părere că societăţile mici se vor închide şi va creşte numărul de şomeri, ceea ce va duce la importul de produse. “Mi-e teamă că multe multinaţionale îşi vor muta activitatea în alte ţări, unde fiscalitatea e mai redusă”, a adăugat Frumosu, menţionând că, în felul acesta, fast food-ul va costa mai mult decât produsele eco.

BOC, CEVA MAI SLAB (POTRIVIT DECLARAŢIILOR SALE), DEPARTE DE SUBIECT: “NU SUNT UN OM VICIOS SAU SUMA VICIILOR ESTE CONSTANTĂ… VEDEŢI DE CE NU ÎMI PLAC (produsele de tip fast food - n.r.)? AM MAI SLĂBIT…”

Premierul Emil Boc evită să comenteze introducerea taxei fast food, arătând doar că el nu este un om vicios: “După cum vedeţi, nu sunt un om vicios sau suma viciilor este constantă”. Ulterior, oficialul a mai declarat că Guvernul nu a luat încă în discuţie acest subiect. “Vedeţi de ce nu îmi plac (produsele de tip fast food - n.r.)? Am mai slăbit. Mă voi pronunţa în urma discuţiilor care vor apărea pe marginea proiectului şi vom lua o decizie. Importantă este dezbaterea în acest moment”. Autorităţile estimează că noua taxă ar aduce la bugetul MS aprox. un milion de euro anual. După aplicarea taxei, MS va dezvolta un program educaţional \"Trăieşte sănătos\", pentru educarea românilor cu privire la obiceiurile alimentare.



12