Fast food-uri cu produse expirate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fast food-uri cu produse expirate

Social 06 Martie 2010 / 00:00 1676 accesări

La sfârşitul lunii februarie, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa au desfăşurat o acţiune de control ce a vizat respectarea prevederilor legale de către unităţile de alimentaţie publică tip „fast food”. Comisarii CJPC au verificat 40 unităţi, iar abateri de la prevederile legale în vigoare au fost constatate la 30 dintre acestea (75%). Ca urmare a deficienţelor întâlnite s-au aplicat, la nivel regional, 26 amenzi contravenţionale în valoare de 100.050 lei şi nouă avertismente, dintre care 15 la nivelul CJPC Constanţa în valoare de peste 25.000 lei. Principalele deficienţe constatate pe timpul acţiunii de control s-au referit la: neîncadrarea în parametrii de securitate (materii prime şi băuturi) prevăzuţi în actele normative în vigoare; la pregătirea preparatelor culinare se foloseau loturi de materii prime expirate (piept delicatese, muşchiuleţ de porc, cârnaţi semiafumaţi, cârnaţi Rustic, ceafă porc fără os, şuncă presată, lipie libaneză). Toate aceste produse au fost oprite definitiv de la utilizare în prestarea de servicii. Tot la capitolul nereguli, unităţile nu informau complet şi corect consumatorii cu privire la compoziţia preparatelor comercializate (sandwich-uri, pizza) şi a gramajului acestora, se utilizau loturi de materii prime (susan, spată fără os) cu elemente de informare şi identificare incomplete, se utilizau loturi de materii prime fără traducerea în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare. “Este îngrijorător şi surprinzător faptul că unii operatori economici, cu vastă experienţă în domeniu, încă nu conştientizează pericolul pe care îl reprezintă utilizarea de materii prime cu data limită de consum depăşită, la pregătirea preparatelor culinare. Având în vedere importanţa activităţii de fast food, numărul mare de unităţi ce desfăşoară această activitate, dar mai ales riscurile la care pot fi supuşi consumatorii, activitatea de fast food va constitui o tematică permanentă de control”, a declarat directorul coordonator al CRPC Constanţa, Mihai Petre.

Taguri articol


12