Până acum cu mare discreție, FBI a efectuat o anchetă în urma unei ample serii de atacuri informatice împotriva sistemului bancar american, ce ar putea să fie efectuate de hackeri ruşi sau originari din Europa de Est. Informația a fost dată publicității de agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate dosarului. ”Cooperăm cu serviciile secrete americane pentru a stabili amploarea atacurilor cibernetice semnalate recent împotriva mai multor instituţii financiare americane”, a confirmat, la rândul său, J. Peter Donald, un purtător de cuvânt al FBI.
Cel puțin șapte mari instituții financiar-bancare din SUA au fost vizate de atacuri. Printre acestea, banca JPMorgan Chase, de la care s-ar fi reușit chiar obținerea mai multor gigaocteţi de date sensibile. Cel puţin încă o bancă americană a suferit pierderi de informații similare. ”Companiile de talia noastră sunt vizate, din nefericire, de atacuri cibernetice aproape zilnic. Ne-am multiplicat nivelurile de apărare vizând contracararea ameninţărilor şi supraveghem în mod constant nivelul fraudelor”, a ținut să liniștească opinia publică purtătorul de cuvânt al JPMorgan, fără să comenteze vreun incident anume.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, această apărare este supusă unei comunicări regulate cu forţele de ordine, care sunt informate cu privire la orice activitate suspectă. Anchetatorii examinează dacă incidentul este legat de infiltrări recente în reţele informatice ale mai multor bănci europene. Nivelul de sofisticare al atacului sugerează că în spatele lui se află un guvern, iar anchetatorii nu exclud o implicare a Rusiei, ţinta unor sancţiuni economice impuse de state occidentale, din cauza crizei ucrainene. Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a îndemnat, la jumătatea lunii iunie, instituţiile financiare americane să facă mai mult în domeniul securităţii cibernetice, prin consolidarea alertării autorităţilor cu privire la atacuri ale căror victime sunt, și a avertizat că un atac cibernetic reuşit ar putea să ameninţe stabilitatea financiară a SUA, erodând încrederea pieţelor. Și administraţia Obama şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de comiterea unor atacuri cibernetice, arătând cu degetul spre China, care-i reproşează frecvent Casei Albe ”ipocrizia”, declarându-se la rândul ei victima unor atacuri informatice şi denunţând sistemul de supraveghere vast creat la nivel mondial de către agenţii americane de informaţii.