FBI şi NSA spionează tot...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitură pentru Obama

FBI şi NSA spionează tot...

Monden 08 Iunie 2013 / 00:00 519 accesări

PARTENERIAT ÎMPOTRIVA LIBERTĂŢII Ameninţarea terorismului şubrezeşte grav drepturile omului în SUA, odinioară bastion şi garant al libertăţii şi respectului pentru fiecare cetăţean. Un scandal fără precedent arată grave încălcări ale democraţiei în SUA. Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele celor nouă giganţi americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google sau Facebook, reuşind astfel să monitorizeze activităţile utilizatorilor, în special cei străini.

Cotidianul ”The Washington Post” susţine că a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informaţii, care i-a furnizat diverse documente, printre care se regăseşte şi o prezentare în Power Point ce arată parteneriatul dintre NSA şi respectivele societăţi, menţionând că este vorba despre una dintre cele mai bogate surse de informaţii pentru agenţia americană. Programul secret, ce poartă numele de cod PRISM, este funcţional din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele societăţilor pentru a obţine informaţii ale utilizatorilor. La acest program ar mai participa şi Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk. Peste 77.000 de rapoarte ale serviciilor de informaţii ar avea ca sursă PRISM. Potrivit ”The Guardian”, NSA poate consulta corespondenţa electronică, chaturile, filmuleţele, fotografiile, transferurile de fişiere, detaliile utilizatorilor de pe reţelele de socializare şi altele. Anterior, ”The Guardian” a relatat despre un alt program al NSA, prin care aceasta colectează înregistrările telefonice ale tuturor clienţilor operatorului de telefonie Verizon. Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul administraţiei Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama, în decembrie 2012, în ciuda neliniştilor exprimate de unii congresmeni cu privire la drepturile oferite NSA.

UTILIZATORI PRADĂ ABUZURILOR Apple şi alţi giganţi ai internetului au negat că le-ar fi permis serviciilor de informaţii accesul la serverele lor pentru a obţine date cu privire la utilizatorii lor. Google a răspuns celor două publicaţii afirmând că este foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând că ar avea un fel de poartă de intrare ascunsă în sistemele sale, astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor. Şi reţeaua de socializare Facebook a dezminţit aceste acuzaţii.

Toate aceste dezminţiri nu au prea mare valoare în prisma afirmaţiei directorului serviciilor americane de informaţii, James Clapper, care a apreciat că scurgerile de informaţii cu privire la practica de colectare a milioane de înregistrări telefonice, dezvăluită de presă, ameninţă securitatea naţională! Şi Casa Albă s-a refugiat în spatele necesităţii combaterii terorismului. ”Divulgarea neautorizată a unei ordonanţe a justiţiei secrete care obligă operatorul american Verizon să livreze NSA toate datele telefonice ale abonaţilor săi reprezintă o ameninţare potenţială la adresa capacităţii noastre de a identifica şi răspunde unor riscuri cu care se confruntă ţara”, afirmă James Clapper. În paralel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că administraţia Obama este hotărâtă să utilizeze toate mijloacele necesare în combaterea terorismului.



12