FBI-ul a deblocat iPhone-ul atacatorului de la San Bernardino

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FBI-ul a deblocat iPhone-ul atacatorului de la San Bernardino

Externe 29 Martie 2016 / 17:12 279 accesări

Anchetatorii au reuşit să deblocheze, fără ajutorul Apple, iPhone-ul unuia dintre autorii atacului de la San Bernardino (California) şi au pus astfel capăt, după mai multe săptămâni, unei confruntări judiciare şi mediatice cu această companie. ”Guvernul a accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui Syed Farook şi nu mai are, astfel, nevoie de asistenţa Apple”, au anunţat autorităţile americane, cerând anularea unei proceduri judiciare declanşate pe 16 februarie, prin care încercau să oblige Apple să ajute anchetatorii să pirateze telefonul.

Anunţul de luni evită o... eternizare a bătăliei judiciare cu privire la iPhone-ul de la San Bernardino, care, prin intermediul unor recursuri, risca să se întindă pe ani de zile şi să ajungă până la Curtea Supremă, însă nu soluţionează problema găsirii unui echilibru între securitatea publică şi protecţia vieţii private. Electronic Frontier Foundation (EFF), o fundaţie pentru apărarea drepturilor navigatorilor pe internet, şi-a exprimat, luni, satisfacţia faţă de faptul că Departamentul Justiţiei bate în retragere în încercarea sa periculoasă şi anticonstituţională de a obliga Apple să pervertească securitatea sistemului său de exploatare iOS. Fundaţia apreciază totodată că acest lucru nu pune capăt dezbaterii pe tema necesităţii criptării conţinutului smartphone-urilor în vederea protejării utilizatorilor. De asemenea, această nouă metodă de accesare a telefonului ridică întrebări despre aparenta utilizare de către Guvern a vulnerabilităţilor de securitate din iOS, adaugă EFF, care se întreabă dacă Apple va fi informată în acest sens, pentru a putea repara aceste breşe. Un expert în sectorul tehnologiei, Robert Enderle, se îndoieşte că beneficiile pe care conţinutul telefonului sunt susceptibile să le ofere anchetei compensează pagubele cauzate. El subliniază că FBI-ul a dezvăluit existenţa unui mijloc, până acum secret, de accesare a iPhone-ului, care ar putea să fie folosit de serviciile de informaţii, şi a expus utilizatorii unui risc mai ridicat de a fi pirataţi. În pofida faptului că el a subliniat în trecut că telefonul lui Syed Farook, un iPhone 5c, este mai puţin securizat decât versiunile cele mai recente, Robert Enderle avertizează că acest lucru ar putea dăuna Apple, deoarece conducători de întreprinderi, lideri politici, artişti şi alţi utilizatori de iPhone sunt susceptibili să treacă la alt tip de telefon.

Washingtonul încerca de la jumătatea lui februarie să oblige Apple să deblocheze iPhone-ul lui Syed Farook, care a comis, pe 2 decembrie 2015, împreună cu soţia sa, Tashfeen Malik, atacul de la San Bernardino, soldat cu 14 morţi, cu speranţa de a descoperi informaţii despre organizarea atacului. Apple, care refuza, a primit sprijinul unor experţi în domeniul securităţii, apărători ai depturilor civice şi altor giganţi din sectorul IT, precum Google, Facebook sau Microsoft.



12