Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că în ciuda progreselor vizibile făcute în combaterea maladiilor tropicale, febra dengue se răspândeşte alarmant de mult. Incidenţa bolii a avut cea mai mare creştere în ultimii 50 de ani, pe fondul încălzirii climatice şi a migraţiei ţânţarilor. În ultimii doi ani s-au înregistrat câte două milioane de îmbolnăviri de febră dengue în 100 de ţări, iar între 5.000 şi 6.000 de cazuri s-au dovedit mortale. Specialiştii OMS susţin însă că nu au fost raportate eficient toate cazurile şi că anual, până la 50 de milioane de oameni au suferit de febră dengue, rata mortalităţii fiind undeva spre 20.000 de cazuri, ceea ce o include aproape de clasa bolilor cu potenţial epidemic.
Febra dengue este dată de unul dintre cei patru viruşi transmişi de ţânţarii Aedes aegypti. Simptomele sale sunt febră puternică, dureri de cap, senzaţie de mâncărime sau dureri la încheieturi. În unele cazuri poate provoca hemoragii interne care induc decesul. OMS a adăugat un avertisment cu privire la boala viermelui de Guinea (GWD), o dermatoză nodulară provocată de parazitul Dracunculiasis în ţesuturile subcutanate, care produce suferinţe atroce şi lasă pacientul incapabil să se mişte luni bune după ce acesta a fost omorât.
Sănătatea oamenilor nu este afectată doar de nivelul poluării, ci şi de medicamentele luate fără să fie nevoie. Creşterea rezistenţei infecţiilor la antibiotice este la fel de gravă ca încălzirea globală, susţin oamenii de ştiinţă. Sally Davies, secretar de Stat în Ministerul britanic al Sănătăţii, susţine că infecţiile cu bacterii nu mai răspund tratamentelor cu antibioticele existente. Rezistenţa la antibiotice ar putea transforma o simplă intervenţie chirurgicală într-un pericol de moarte, din cauza infecţiilor. Experţii de la nivel mondial întăresc concluziile oficialului britanic şi afirmă că rezistenţa bacteriilor la antibiotice trebuie privită ca o reală problemă globală. Antibioticele au reprezentat unul dintre cele mai mari succese ale medicinii din toate timpurile. Bacteriile au însă un ritm de evoluţie atât de rapid încât nu mai pot fi combătute cu actuala clasă de antibiotice.