Banca Naţională a SUA, Federak Reserve (Fed) a anunţat că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale în valoare de 600 de miliarde de dolari, în următoarele opt luni, pentru a scădea rata dobânzii şi a încuraja creşterea economică, o măsură însoţită însă şi de multe riscuri. Multe voci din afara Fed dar şi unele din cadrul instituţiei consideră demersul unul disperat din partea preşedintelui băncii, Ben Bernanke. El a adoptat politici neconvenţionale în timpul crizei financiare, pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar. Dar un an şi jumătate mai târziu, se confruntă cu o economie afectată încă de o rată mare a şomajului, de un sistem politic blocat şi de ameninţarea unei perioade de deflaţie. Fed a lăsat deschisă posibilitatea de a lua noi măsuri, în cazul în care creşterea economică şi inflaţia nu îşi vor reveni în următoarele luni. Indicele bursier Dow Jones Industrial Average şi-a continuat, miercuri, ascensiunea începută în luna august, când Bernanke a sugerat că este posibilă lansarea programului de achiziţie de obligaţiuni. Aceste reacţii ale pieţei sunt interpretate de Fed ca stimulative pentru economie. Pe lângă impactul scăderii ratei dobânzii, creşterea bursei ar putea încuraja populaţia să cheltuiască mai mult, iar companiile să investească mai mult. În plus, o depreciere a dolarului ar face exporturile americane mai ieftine şi mai uşor de vândut în străinătate.
Măsurile anunţate miercuri au corespuns în mare parte aşteptărilor economiştilor, deşi unii credeau că cheltuielile totale vor fi puţin mai mici şi vor avea loc mai rapid. Există, însă, necunoscute imense şi multe riscuri. Practic, Fed va tipări acum bani pentru a cumpăra, până în iunie, obligaţiuni guvernamentale în valoare de până la 900 de miliarde de dolari - o sumă aproximativ egală cu cea pe care intenţionează Guvernul să o împrumute pentru aceeaşi perioadă. Într-o perioadă normală, demersul Federal Reserve ar duce la o creştere semnificativă a inflaţiei, din cauza afluxului de bani în economie şi a temerilor privind cheltuieli guvernamentale prea mari. Simplul risc al unei inflaţii prea mari pe pieţele financiare ar putea duce la o creştere a ratei dobânzii pe termen lung, ceea ce ar face programul Fed să eşueze. În aceste condiţii, unul dintre liderii republicani din Camera Reprezentanţilor, Michael Pence, a declarat că Fed îşi asumă un risc incalculabil. Într-un comunicat dat publicităţii după reuniunea Fed, banca a explicat că acţionează pentru a \"promova un ritm mai accelerat de refacere economică” şi pentru a se asigura că inflaţia, care este în prezent de circa 1% pe an, creşte către obiectivul neoficial al Federal Reserve, de 2%.
Acesta este al doilea experiment de amploare al Fed privind cumpărarea de obligaţiuni. În perioada ianuarie 2009 - martie 2010, banca a achiziţionat obligaţiuni emise de stat sau garantate de instituţiile financiare de creditare ipotecară în valoare de 1.700 de miliarde de dolari. Şi acea măsură a generat temeri privind inflaţia, care nu s-au materializat, însă. Criticii au avertizat şi că un dolar mai slab nu este în interesul SUA, pentru că ar putea duce la o creştere a ratei dobânzii. Însă, oficialii Fed consideră că deprecierea de până acum a dolarului susţine creşterea. Unele voci subliniază şi că, prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, Fed reduce presiunea care apasă asupra Casei Albe şi Congresului, pentru a găsi soluţii în vederea reducerii deficitului pe termen lung. Bernanke a dat asigurări că încearcă să evite astfel de calcule politice.