Feerie pe „lacul îngheţat” de la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Seară de basm cu The Imperial Ice Stars

Feerie pe „lacul îngheţat” de la Constanţa

Cultură 23 Februarie 2013 / 00:00 480 accesări

Seară de basm, joi, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS) de la malul mării, care s-a transformat în premieră, în patinoar, un spaţiu magic pe care au evoluat unii dintre cei mai buni patinatori ai lumii. Eleganţă. Forţă. Măiestrie. Artă dusă la cel mai înalt nivel profesionist - sunt doar câteva dintre atributele spectacolului grandios susţinut de celebrii patinatori olimpici The Imperial Ice Stars. În sala arhiplină a CCS, timp de aprox. două ore şi jumătate, aproape 800 de constănţeni au urmărit cu respiraţia tăiată, de pe scaune sau chiar din picioare, trista, dar fascinanta legendă rusească „Lacul lebedelor”, într-o variantă coregrafică de excepţie.

AU SFIDAT GRAVITAŢIA La fel ca şi bucureştenii, cu o zi în urmă, şi constănţenii s-au lăsat fermecaţi de povestea de iubire a prinţesei transformată în lebădă, „spusă” de către campionii patinajului, pe superbele acorduri ceaikovskiene. O feerie pe gheaţă - a fost opinia generală a audienţei, care a exclamat şi a aplaudat frenetic acrobaţiile spectaculoase ce sfidau, adesea, gravitaţia. Cei 26 de balerini patinatori, campioni olimpici, mondiali şi europeni, au făcut o demonstraţie de mare talent, forţă interpretativă şi expresivitate, un show total, care a pus în valoare multiplele calităţi ale acestora, de dansatori, sportivi, actori. Nu doar tehnica impecabilă a balerinilor patinatori, ci şi mimica acestora, prin care au transmis publicului cele mai profunde emoţii, cât şi efectele speciale excepţionale - ninsoarea sau flăcările pe gheaţă - ori superbele costume ruseşti - i-au făcut pe cei prezenţi să freamăte, să exclame, să aplaude furtunos. Unii şi-au exprimat surprinderea cu glas tare că pot urmări un act artistic atât de aproape de perfecţiune, care te îmbogăţeşte spiritual, iar alţii chiar au lăcrimat...

„O DATĂ ÎN VIAŢĂ POŢI VEDEA AŞA CEVA”, A FOST CONCLUZIA UNUIA DINTRE SPECTATORI, CARE REZUMĂ, DE FAPT, STAREA ŞI ATMOSFERA GENERALĂ DIN SALĂ.

Cu o coregrafie inovatoare, din care n-au lipsit precizia, flăcările pe gheaţă, „zborul” balerinilor, jocurile de lumini, elementele de echilibristică, balerinii au vrăjit, pur şi simplu, publicul. Printre cei 26 de patinatori s-au numărat Evgheni Platov (dublu campion olimpic şi cvadruplu campion mondial la patinaj), interpretul prinţului Siegfried, Olga Şarutenko (campioană mondială de juniori la patinaj), în rolul Odette - lebăda albă, Oksana Grişuk (partenera lui Evgheni Platov pe gheaţă, între 1989 şi 1998), Albena Denkova şi Maxim Staviski (multipli campioni mondiali şi europeni la patinaj), precum şi Alexei Nemov.

SPECTACOL LA... ÎNĂLŢIME De remarcat este faptul că, spre deosebire de partitura clasică, unde lebăda albă şi cea neagră sunt interpretate de aceeaşi dansatoare, în show-ul „starurilor imperiale” rolurile Odette şi Odille aparţin unor patinatoare diferite. Unul dintre momentele inedite a fost când „lebăda albă” Olga Şarutenko, patinatoare de mare forţă şi expresivitate, a dansat pe poante, pe gheaţă, printre ceilalţi patinatori. A fost un spectacol la înălţime - atât la propriu, cât şi la figurat - sub semnul suspansului şi al emoţiilor, cu elemente acrobatice senzaţionale, „plutiri” magice deasupra scenei şi efecte pirotehnice care au „încins” gheaţa şi sufletele spectatorilor. Seara magică s-a încheiat în aplauzele îndelungi şi ovaţiile publicului, care a beneficiat şi de un bis spectaculos, artiştii părăsind scena constănţeană în „valuri” de flori.

Spectacolul a fost organizat de Project Events, în colaborare cu European Event Service.

Audienţă fascinată

Printre spectatorii fascinaţi de spectacolul pe gheaţă s-a numărat şi viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a declarat, în pauza spectacolului: „În această seară (n.r. joi), definiţiile pe care eu le aveam pentru termeni precum frumos, unic şi spectaculos au căpătat noi sensuri. Sunt mândru că oraşul nostru găzduieşte un asemenea spectacol şi sunt convins că toţi cei care au fost, în această seară, alături de aceşti artişti, sportivi, oameni complecşi ce par de pe altă planetă, s-au bucurat şi au redescoperit „Lacul lebedelor” într-o interpretare pe care nu o bănuiau. Vreau să-i mulţumesc domnului director al CCS, Gheorghe Ungureanu, pentru că a făcut toate eforturile să ne arate că sala Casei de Cultură poate fi convertită şi poate deveni un spaţiu neconveţional şi a reuşit să completeze paleta de evenimente pe care instituţia de cultură le găzduieşte. Îmi pare rău că nu se va mai repeta, şi în următoarele zile, acest moment pe care eu îl consider unic”.

„Am văzut că spectatorii au rămas înmărmuriţi. Nu ştiau ce să facă: să aplaude sau nu. A fost ca un vis, ca un basm. De aceea m-am „luptat”, timp de trei ani, să-i aduc la Constanţa. Le promit constănţenilor că le voi aduce şi „Spărgătorul de nuci” sau spectacolul Cenuşăreasa”, a spus directorul CCS, Gheorghe Ungureanu. Acesta a adăugat: „Constănţenii nu au crezut. La început, când au auzit că aduc un spectacol de balet pe gheaţă, au crezut că este o glumă. S-a văzut, la început, după vânzarea biletelor, dar apoi, când şi-au dat seama că totul va fi realitate, am rămas fără niciun bilet”, a mărturisit Gheorghe Ungureanu.



12