RECORDURI DOBORÂTE Toată lumea a aşteptat cu sufletul la gură noua tentativă a austriacului Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, de a ajunge în stratosferă, pentru a plonja apoi în gol, în încercarea de a depăşi în cădere liberă viteza sunetului. Ieri, “austriacul zburător” s-a ridicat cu balonul din Rosswell, pe o traiectorie verticală, iar după două ore şi 36 de minute, a ajuns la o altitudine de 39.068 de metri deasupra statului american New Mexico, de unde s-a lansat în cădere liberă, o premieră mondială. Acesta a mai avut o tentativă similară, marţea trecută, însă misiunea a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice, în primă fază, iar apoi, din cauza unei defecţiuni la sistemul de transmisie radio.
Manevrele pentru efectuarea saltului au început prin depresurizarea cabinei. Au mai fost verificate temperatura corpului şi tensiunea austriacului, înainte ca acesta să sară din capsulă. La coborâre, Felix Baumgartner a atins viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri / oră (343 metri / secundă). În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a mai stabilit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman. La lansarea de ieri a asistat şi mama lui Felix Baumgartner, Eva, care nu şi-a putut stăpâni lacrimile de emoţie pe parcursul evoluţiei fiului său.
NĂSCUT PENTRU A ZBURA Temerarul austriac, poreclit Felix fără Frică, cu textul ”Born to fly”, în traducere, Născut pentru a zbura, tatuat pe antebraţ, s-a pregătit timp de cinci ani pentru această misiune, până ieri urmărită de ghinion. Anunţul acestui salt, făcut la sfârşitul lunii septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine, după ce capsula presurizată ridicată de un balon umflat cu heliu a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste. Atingând viteza sunetului, Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care a purtat un costum presurizat, a zburat la fel de repede ca un glonţ de pistol. Austriacul a reuşit să doboare recordul unui salt de 31.333 de metri, care data de 52 de ani, deţinut de Joe Kittinger, pe care l-a cooptat în echipa sa, pentru a duce la capăt această tentativă. Saltul de atunci a fost de 4 minute şi 36 de secunde. Unul dintre principalele obiective ale proiectului Stratos constă în colectarea de date ştiinţifice care ar putea să amelioreze siguranţa călătoriilor spaţiale, permiţând, în cazuri de urgenţă, salturile cu paraşuta de la mare altitudine.