Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), prin Comisia de Femei, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), a dat, vineri, startul celei de-a VI-a ediţii a simpozionului internaţional „Femeia turcă din Balcani”. În deschiderea oficială a evenimentului ce a avut loc în sala de festivităţi a Hotelului „Ten”, participanţii din ţară şi din străinătate - Turcia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia şi Kosovo - au prezentat mesajele de salut.
„În Dobrogea, pământ românesc, s-au aşezat şi au trăit aproape opt secole etnici turci care au fost mereu loiali statului român, au pus umărul la reîntregirea României Mari, au luptat în cele două războaie mondiale în numele idealurilor românilor şi şi-au înscris numele, prin jertfa lor de sânge, în rândul eroilor neamului românesc”, a spus preşedintele comisiei de femei a UDTR şi coordonatorul proiectului, Amet Melek.
O ÎNTÂLNIRE DE SUFLET „Femeia, se ştie, mai mult dăruieşte decât primeşte. Ea este pildă de sacrificiu şi devotament. Femeia, fiinţă delicată, nu are, uneori, alte mijloace de apărare decât surâsul, tandreţea, gingăşia. Sperăm că această întâlnire de suflet a dumneavoastră, a femeilor, să aducă o lumină nouă, o înţelegere şi un spirit de conlucrare. Sperăm ca această întâlnire să demoleze clişeele, rutina şi indiferentismul”, a mai spus Amet Melek.
Prelegerile simpozionului au avut ca teme: „Rolul femeii în politică şi ascensiunea în viaţa socială”, „Activităţile şi puterea de decizie a femeii turce”, „Femeia şi religia” şi „Femeia şi familia, statutul femeii şi responsabilităţile acesteia”.
Printre cei prezenţi la prezidiu s-au aflat consulul general al Republicii Turcia, Fusun Aramaz, deputatul UDTR, Iusein Ibram, deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Aledin Amet, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, precum şi consilierul superior din partea MCPN, Colotelo Iaroslava Oresia.
PICTURĂ ŞI ARTĂ TRADIŢIONALĂ Participanţii la eveniment au avut posibilitatea de a admira o frumoasă expoziţie personală de pictură ebru, inclusiv pictură pe mucava, semnată de preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu, dar şi o expoziţie cu obiecte şi ţesături tradiţionale, unele dintre ele cu o vechime de peste o sută de ani.