O pensionară din localitatea constănţeană Cobadin a fost, ieri, la un pas de a-şi pierde viaţa, după ce a căzut într-un puţ adînc de 12 metri. Ioana Caraman, de 63 ani, se afla într-o grădină abandonată, situată pe strada Plopilor, din localitate, şi intenţiona să culeagă nişte puieţi de pomi decorativi pentru a-i cultiva în curtea gospodăriei sale. Nici prin gînd nu i-a trecut femeii că, sub covorul de frunze şi vreascuri pe care păşea, se afla o adevărată capcană: un puţ lăsat neastupat de mai mult de zece ani, de cînd proprietatea a fost abandonată. Într-o clipă, totul s-a transformat în coşmar. Femeia a ajuns pe crengile uscate care acopereau groapa, acestea au troznit sub greutatea paşilor, iar pensionara s-a prăbuşit în gol. Victima nu s-a putut agăţa de nimic pentru a se salva, pereţii de pămînt bătătorit i-au scrijelit mîinile, iar timp de cîteva clipe, cît s-a zbătut în cădere, a crezut că şi-a găsit sfîrşitul. Ioana Caraman a scăpat însă, ca prin minune, cu viaţă. Paralizată de durere, întrucît căzuse de la 12 m cu greutatea corpului pe gamba piciorului drept, victima a fost descoperită la timp de un vecin. Cu puţin timp înainte de a intra în grădina părăsită, femeia împrumutase o săpăligă de la un vecin care, văzînd că pensionara întîrzie, a pornit în căutarea ei pentru a-şi recupera unealta de grădinărit. Omul a auzit strigătele de durere ale femeii, iar cînd a găsit groapa, a alarmat şi alţi vecini. Cînd au privit în puţ, aceştia s-au crucit: abia o puteau vedea pe vecina lor pe fundul fîntînii părăsite. Ei au telefonat imediat la 112.
Ambulanţa: medic trimis la un mort şi asistenta, la o accidentată
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au folosit o targă specială cu ajutorul căreia au scos victima din puţ. Mai departe, femeia a fost preluată de un ambulanţier care a şi dat primul ajutor victimei. În mod fericit, diagnosticul şoferului s-a dovedit mai bun decît nimic, întrucît ambulanţa a fost trimisă la locul accidentului... fără doctor! Asistenta s-a arătat deranjată de întrebarea unei rude a victimei care vroia să ştie dacă ea este medicul. Directorul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Constanţa, dr. Vasile Popescu, spune că situaţia nu este singulară şi, mai mult, aceasta asta este o stare de fapt generalizată. „Este adevărat că ambulanţa a sosit fără medic! Era prima maşină mai apropiată de locul intervenţiei. 2-3 ambulanţe sînt cu medic, restul sînt cu asistent. Astăzi, de exemplu, cele trei ambulanţe cu medici erau plecate la urgenţe majore, la fel şi SMURD-ul, care era era la un înecat în Canal. În astfel de situaţii se trimite echipajul cel mai apropiat cu medic sau un SMURD de prim răspuns, ce există în zonă, să asigure primul ajutor. Cum a fost situaţia de azi, s-a dorit trimiterea în întîmpinare a unui echipaj cu medic, după ce se elibera. Dar prin comunicarea care s-a făcut s-a constat că este vorba doar de o fractură şi urma ca bolnavul stabilizat să fie transportat la spital”, a declarat dr. Popescu. Şeful SAJ Constanţa a adăugat că asistenta a transmis telefonic simptomele victimei, dar nu pricepem care este rostul trimiterii unui echipaj fără doctor în condiţiile în care asistenta nu ar fi putut decît să joace rolul de telefonistă. Ce ar fi făcut asistenta dacă victima care căzuse de la 12 metri ar fi suferit leziuni interne şi ar fi necesitat intervenţii de specialitate în regim de urgenţă? Dr Popescu a precizat că lipsa medicilor de la Ambulanţă este cauzată atît de slaba pregătire profesională a tinerilor absolvenţi, dar şi de faptul că stresul pe care îl presupune lucrul pe Salvare este incompatibil cu salariul primit. Din spusele directorului, în vara lui 2008, la cele 12 posturi scoase la concurs s-au prezentat doar trei candidaţi, dintre care doar unul a trecut examenele. În final, nici măcar cîştigătorul nu s-a mai prezentat pentru ocuparea postului. Cu toate acestea, una dintre situaţiile „de urgenţă” la care a fost trimis un echipaj SMURD cu medic SMURD a fost constatarea unui deces în cazul unui înecat scos de scafandrii pompieri la Medgidia, conform declaraţiei şefului SAJ Constanţa.
Scăpată cu viaţă după ce a căzut în gol de la 12 metri, Ioana Caraman a fost diagnosticată, la Spitalul Municipal Medgidia, cu fractură de tibie, fiind transportată şi internată la Secţia Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.