O genă despre care se crede că sporeşte riscul de cancer de sîn la femeile de origine iudaică a fost descoperită în genomul femeilor hispanice. Un grup de cercetători americani a studiat o serie de statistici ale îmbolnăvirilor de cancer înregistrate la femei, în nordul Californiei. Aceştia au descoperit că 3,5 procente din rîndul femeilor de origine hispanică au suferit de cancer de sîn, faţă de 8,3% în rîndul reprezentantelor comunităţii evreieşti ashkenazice. Aceeaşi teribilă maladie a făcut victime şi în rîndul femeilor albe non-iudaice, dar numai în procent de 2,2%.
Ashkenazii sînt un grup al comunităţii evreieşti care s-a stabilit în centrul şi nordul Europei şi ulterior a migrat şi spre estul Europei, care a dezvoltat dialectul Idiş. La femeile din acest grup s-a identificat mutaţia genetică BRCA1, care poate creşte riscul de cancer de sîn şi ovarian pînă la vîrsta de 70 de ani la un procent de 65% dintre femei. Cercetătorii au descoperit aceeaşi mutaţie genetică şi la multe femei de origine hispanică. Chiar dacă nu a condus încă la dezvoltarea cancerului, femeile care au fost diagnosticate cu această mutaţie genetică sînt sfătuite de medici să fie vigilente şi uneori se poate opta chiar pentru chimioterapie preventivă şi chiar operaţie.
Studiul publicat în ”Journal of the American Medical Association” a făcut o analiză a peste trei mii de paciente diagnosticate cu cancer de sîn pînă la vîrsta de 65 de ani, între ani 1996 – 2005, în SUA. Aşa s-a descoperit că foarte multe femei hispanice dispun de o moştenire genetică de origine iudaică de care nu aveau habar. Cea mai mică incidenţă a mutaţiei genetice BRCA1 se înregistrează la femeile asiatice, cu 0,5%, în timp ce la femeile de culoare se găseşte în proporţie de 1,3%. Totuşi, această mutaţie genetică a fost descoperită mai frecvent la femeile de culoare cu vîrsta medie de 35 de ani, de 16,7%. Descoperirile asupra moştenirii genetice a diverselor grupuri rasiale sînt de un real folos în prevenirea unor maladii precum cancerul