Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, în cadrul panelului dedicat leadershipului feminin și prezentării obiectivelor organizației Global Women Leadership Initiative - Romania, că este nevoie de o reprezentare mai mare a femeilor pe toate palierele de activitate, pentru a promova cele mai bune politici publice. ''Femeile înțeleg mai bine ce trebuie făcut pentru familie, societate. Obiectivul „50 by 50” reprezintă un proiect ambițios, dar necesar dacă vrem să avem rezultate. (...) Abilitatea de a fi lider depinde de noi, de felul în care percepem realitatea, cum facem echipă cu cei cu care simțim la fel. Nu se poate atinge acest obiectiv fără reprezentanții societății civile, e nevoie de sprijin, de un protocol de colaborare'', a spus ministrul Rovana Plumb. Ea a precizat, făcând o comparație cu anul 2003, când a devenit secretar general al Organizației de femei a PSD, că în prezent, din punctul de vedere al numărului de membre ale organizației, se situează pe locul al treilea la nivel european, dar a adăugat că e nevoie de o mai mare accentuare a rolului femeii în societate. ''La minister (MMFPSPV - n.r.) am înființat ceea ce s-a desființat, ca și cadru instituțional, am reconceput Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. Criza economică a afectat mult femeile, la fel și măsurile de austeritate. Din acest motiv, trebuie să acționăm în două direcții. Prima: o piață a muncii nediscriminatorie pentru femei și proiecte de sprijin pentru femei. A doua: combaterea fenomenului violenței domestice și a traficului de ființe umane. Româncele așteaptă de la noi măsuri de participare activă, trebuie să aibă o participare egală în toate domeniile de activitate'', a mai spus Rovana Plumb. Potrivit acesteia, conform statisticilor, în 2014 sunt 29.000 femei manager patron de firmă, 34% femei în posturi de conducere în business. De asemenea, în MAI și MApN, din 2012, s-a înregistrat o creștere a reprezentării femeilor: 30% sunt în posturi de decizie. Ministrul a adăugat că, în 2013, România se afla pe locul 1 în Europa, cu 47% femei în funcții de decizie în zona administrație. ''În politic, reprezentativitatea femeilor lasă de dorit, în 2012 aveam în Parlament 10% femei, sub media europeană. Trebuie să ieșim din acest cerc închis din punctul de vedere al sistemului electoral, votul uninominal nu a fost favorabil femeilor. Obiectivul european ca în 2020 să existe 40% prezență feminină în toate sferele de activitate reprezintă o țintă rezonabilă'', a afirmat ministrul Muncii, subliniind că mișcarea feministă trebuie să fie la nivel global pentru a avea efect la nivelul politicilor publice și că își dorește ca ''România să rămână un model de respectare a femeii''.
Secretarul de stat la Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați din MMFPSPV, Ioana Cazacu, a afirmat că este dificil ''să ieși în față fără să ai susținerea societății''. ''Trebuie să încurajăm femeile pe piața muncii și în funcții de conducere. De asemenea, un alt aspect important este instruirea femeilor din zona rurală și urbană în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței domestice'', a spus Cazacu. Ea a subliniat necesitatea unui Telverde pentru victimele violenței domestice, dar și ajutarea acestora prin consiliere, prin cursuri de calificare-recalificare, pentru că multe femei suportă violența din cauză că sunt dependente material de agresor. ''E nevoie de o abordare integrată între Poliție, Ambulanță, IML, Ministerul Public, pentru întocmirea unei fișe unice a victimei, de proceduri clar determinate. Avem ordin de protecție, dar nu avem sistem de monitorizare a acestuia. Conform statisticilor, 24% dintre femei sunt agresate de partenerul de viață, alte 14% de alte persoane'', a atras atenția secretarul de stat.
Global Women Leadership Initiative - Romania a încheiat un parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, care ''creează cadrul pentru implementarea de proiecte concrete, dedicate sferelor de activitate ale organizației, urmărind formarea și promovarea unei noi generații de femei doritoare, capabile și hotărâte să asume funcții de conducere''. Panelul dedicat leadershipului feminin, desfășurat în cadrul conferinței Bucharest Forum 2014, organizat de Institutul Aspen România, a reunit, sâmbătă, importante personalități, în ultima dintre cele trei zile ale evenimentului desfășurat la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost prezentată organizația română Global Women Leadership Initiative - Romania ''50 by 50''.