Femeile nu mai sunt dispuse să renunţe la studii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Femeile nu mai sunt dispuse să renunţe la studii

Monden 10 Martie 2014 / 00:00 629 accesări

Femeile sunt, proporţional, mai puţin dispuse decât bărbaţii să renunţe prematur la studii în UE, relevă statisticile din 2012, raportate de Eurostat (Oficiul European de Statistică), cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită la 8 Martie. În acelaşi mod, o proporţie mai mare de femei tinere decât bărbaţi au o diplomă de învăţământ superior, notează Eurostat, care adaugă că anumite profesii rămân puternic privilegiate de unul dintre cele două sexe, iar Belgia nu face excepţie de la regulă. În ceea ce priveşte numărul de bărbaţi şi femei care în 2012 aveau o diplomă de studii superioare în buzunar, Belgia arată chiar un standard european mai ridicat decât media. Dacă, în cele 28 de ţări membre ale UE, 39,9% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani au încheiat un ciclu de studii superioare în 2012 faţă de 31,5% dintre bărbaţi (o diferenţă de 8,4%), în Belgia, proporţia acestora a fost de 50,7% faţă de 37,1% (o diferenţă de 13,6%).

Ţările cu cel mai mare decalaj între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte studiile superioare sunt Estonia (50,4% femei vs. 28,1% bărbaţi), Letonia şi Slovenia, care au un procent cvasiidentic cu cel al Austriei (26,6% vs. 26%), şi Luxemburg. Femeile nu reprezintă decât 21,4% din totalul absolvenţilor în domeniul ingineriei în Belgia, în timp ce media UE este de 26,6%. În domeniul ştiinţei, matematicii şi informaticii, 30,1% dintre absolvenţii belgieni sunt femei, în timp ce media europeană se ridică la 40,8%. Femeile se îndreaptă, în mod tradiţional, spre educaţie şi îngrijire de persoane. În cele 28 de ţări membre ale UE, în 2011, 79,1% dintre absolvenţii de învăţământ superior în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi 76,0% dintre absolvenţii în domeniul sănătăţii şi bunăstării au fost femei. Există şi excepţii. Astfel, în Croaţia, Italia, Portugalia, România şi Malta, cei mai mulţi absolvenţi în ştiinţe, matematică sau informatică sunt femei. În schimb, în Cipru sunt preponderente femeile cu studii de inginerie.

Surprinzător, dacă femeile sunt mai numeroase în ceea ce priveşte diploma universitară, proporţiile sunt inversate atunci când vine vorba de a avea un loc de muncă. În rândul populaţiei europene cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, rata de ocupare pentru femei, în 2012, a fost de 58,5%, faţă de 69,6% pentru bărbaţi, conform Eurostat. Decalajul cel mai important se înregistrează în Malta, unde rata de ocupare este de 44,2% pentru femei şi de 73,3% pentru bărbaţi. Belgia este aproape, dar uşor sub media europeană, cu 56,8% dintre femei care lucrează, faţă de 66,9% dintre bărbaţi. Aceasta stă mai bine la capitolul diferenţe de salarizare, având o situaţie mai bună decât Franţa şi Olanda, apropiindu-se de Luxemburg. Diferenţa dintre câştigul salarial mediu brut salarial la bărbaţi şi femei, exprimat ca procent din veniturile medii brute orare ale angajaților, este de 10% în Belgia, față de 16,4% media europeană. În fine, munca nu pare să fie un obstacol în calea maternităţii, chiar dacă cifrele tind să indice contrariul. Țările UE cu o rată înaltă de ocupare a femeilor sunt, de asemenea, printre primele la rata fertilităţii. Opt state membre, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie, au o rată a fertilităţii mai mare sau egală cu media UE, precum şi o rată de ocupare a femeilor mai mare decât media europeană.



12