Femeile de toate vârstele prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbaţii şi ar trebui să îşi monitorizeze regulat tensiunea arterială, conform noilor recomandări ale Asociaţiei Cardiologilor americani, publicate joi în revista medicală ”Stroke”. Totodată, femeile sunt expuse unui număr mai mare de factori de risc ce favorizează atacul cerebral, cum ar fi migrenele, depresia, diabetul şi aritmia cardiacă.
Accidentele vasculare cerebrale reprezintă a treia cauză de mortalitate în rândul femeilor, după maladiile cardiace şi cancer, iar în rândul bărbaţilor sunt a cincea cauză de mortalitate. Femeile se confruntă cu riscuri specifice asociate cu sarcina şi utilizarea unor hormoni precum cei prezenţi în pilulele contraceptive, a precizat Cheryl Bushnell, profesor asociat de neurologie la Centrul Medical Wake Forest din Winston-Salem (Carolina de Nord), care a prezidat grupul de experţi ce a formulat aceste recomandări. Noul ghid cu recomandări, publicat în Statele Unite, insistă asupra importanţei monitorizării regulate a tensiunii arteriale, mai ales în cazul femeilor tinere, atunci când doresc să ia contraceptive sau să rămână însărcinate.
Simptomele accidentului vascular în cazul femeilor sunt similare cu cele întâlnite la bărbaţi: amorţirea bruscă sau slăbirea braţului, dificultăţi de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor rostite de o altă persoană. Cu toate acestea, conform autorilor ghidului, simptomele unui atac cerebral pot fi mai subtile în cazul femeilor. Astfel, acestea se pot confrunta cu dificultăţi de exprimare sau pot pierde legătura cu realitatea înconjurătoare, în cazul unui accident vascular. Un atac cerebral se produce când un vas de sânge din creier este obstrucţionat de un cheag sau se sparge, provocând distrugerea ţesuturilor cerebrale.