La femeile care au în corp un nivel mare de hormoni care provoacă stresul, ovulaţia se întrerupe, iar acestea devin incapabile să mai conceapă copii, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Emory, Atlanta, coordonată de profesorul Sarah Berga şi a fost prezentat la conferinţa anuală a Societăţii europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie care a avut loc la Praga.
Femeile cu slujbe foarte stresante sînt cele mai supuse riscului de a deveni infertile, pentru că, de multe ori, acestea nu conştientizează faptul că sînt stresate. Cercetătorii au descoperit şi faptul că terapia verbală poate contracara efectul stresului şi mări şansele unei femei de a rămîne însărcinată. În vederea acestui studiu au fost alese femei cu vîrste cuprinse între 20 şi 30 de ani, cu o greutate normală şi care nu mai avuseseră ovulaţie de şase luni. Cercetătorii au descoperit în corpurile acestora niveluri mari de cortisol, un hormon care provoacă stresul. Jumătate dintre aceste femei au urmat o terapie prin care au învăţat să se aprecieze mai mult şi să conştientizeze nivelul de stres, în timp ce cealaltă jumătate nu a urmat nici un fel de tratament. "Femeile care spun că se simt foarte bine sînt de multe ori cele mai stresate", a declarat profesorul Berga. Aceste femei au o atitudine complet nerealistă în ceea ce le priveşte, cred că pot face totul într-o singură zi şi că valoarea lor depinde de felul în care reuşesc să realizeze tot ce şi-au propus, este de părere cercetătorul. "Factorii care determină stilul de viaţă pot influenţa ovulaţia", a declarat Berga. După cinci luni de la începerea acestui studiu, 80% dintre femeile care au urmat o terapie cognitivă au început să aibă din nou ovulaţie, comparativ cu 25% dintre femeile care nu au urmat nici un fel de terapie.
Un alt studiu prezentat la Praga, realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Assaf Harofeh din Israel, a scos la iveală faptul că rîsul poate fi un factor esenţial în procesul de fertilizare artificială. O clinică de fertilizare artificială a descoperit că la pacientele care au fost vizitate de un clown după ce li s-a implantat ovulul fecundat şi care au rîs timp de minimum 15 minute, rata de reuşită a sarcinii a crescut cu 20 - 35%.