Fenomen astronomic spectaculos! Ce sunt Geminidele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fenomen astronomic spectaculos! Ce sunt Geminidele

Ştiință 14 Decembrie 2017 / 10:07 1801 accesări

Curentul de meteori Geminide are loc în această perioadă, însă va putea fi observat cel mai bine în noaptea dintre 13 şi 14 decembrie, dar şi cea dintre 14 spre 15 decembrie, atunci când atinge punctul maxim de vizibilitate.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer, la 45 de grade deasupra orizontului.

În 2017 maximul se va produce în dimineaţa zilei de 14 decembrie (ora 8:30, ora României), când se vor înregistra până la 120 de stele căzătoare pe oră. Cum în timpul maximului stelelor căzătoare Geminide, în România va fi lumină, doritorii le vor putea urmări în noaptea de 13 spre 14 decembrie şi cea de 14 spre 15 decembrie, când aceşti „bolizi” (meteori foarte strălucitori) se vor deplasa lent printre stele.

Curentul de meteori Geminide provine dintr-un corp numit 3200 Phatheon, un asteroid care s-a lovit de un alt obiect, creând curentul de particule care se poate vedea de pe Pământ o dată la aproximativ un an şi jumătate. Se găseşte la o distanţă destul de mare, iar astronomii l-au catalogat curent de meteori (şi nu meteoriţi), întrucât nu intră în contact cu atmosfera terestră.

Conform înregistrărilor, curentul de meteori Geminide este vechi de aproape două secole. Prima ocurenţă observată este din 1833, de pe o barcă din râul Mississippi, şi de atunci s-a observat că a crescut în intensitate.

Numele acestui curent este inspirat după constelaţia Gemenilor, din acceaşi zonă în care apare şi curentul de meteori. Gemenii se găsesc pe cer în nord-est, lângă constelaţia Orion, care este uşor de recunoscut după cele 3 stele din centura Vânătorului. În stânga sus faţă de Orion, se găseşte constelaţia Gemenilor.

La două zile după Geminide, în 16 decembrie 2017, asteroidul 3200 Phaethon, care produce apariţia ploii de meteori, va trece pe lângă Terra la o distanţă de peste 10,460 milioane de kilometri de Pământ, în termeni spaţiali distanţa fiind relativ mică. Conform măsurătorilor realizate de specialişti, asteroidul denumit după semizeul grec care ar fi fost pe punctul de a incendia întregul Pământ are un diametru de 4,82 de kilometri.



12