Fenomenele meteorologice extreme au speriat România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ploi cu gheață, tornade și furtuni violente

Fenomenele meteorologice extreme au speriat România

Administrație 20 Iunie 2016 / 18:39 953 accesări
Oamenii din satele Cuci şi Dătăşeni, judeţul Mureş, spun că o tornadă a distrus, duminică seara, acoperişurile a peste 300 de case (sursa foto: comisarul.ro)

Oamenii din satele Cuci şi Dătăşeni, judeţul Mureş, spun că o tornadă a distrus, duminică seara, acoperişurile a peste 300 de case (sursa foto: comisarul.ro)

Două persoane au murit, sute de case au fost distruse de o tornadă, zeci de oameni au fost evacuați, aproape 600 de maşini au fost avariate de o furtună cu gheață și peste 1.000 locuințe au fost inundate, în urma furtunilor din ultimele ore. Printre cei mai afectați au fost locuitorii din județul Mureș, care au fost martorii unui fenomen mai rar întâlnit în România. Oamenii din satele Cuci şi Dătăşeni, judeţul Mureş, spun că o tornadă a distrus, duminică seara, acoperişurile a peste 300 de case şi a pus la pământ stâlpi de electricitate, dar şi turlele a două biserici. Primarul comunei Cuci, Ilie Șuta, a declarat, luni, că vijelia, care a durat maximum 10 minute, a făcut prăpăd în comună, pagubele fiind evaluate de o comisie specială. „Nu am văzut în viața mea așa ceva, eu zic că a fost tornadă, s-a format vârtej, a fost vânt și ploaie. Au fost distruse, parțial sau total, acoperișurile a peste 300 de case din Cuci și Dătășeni”, a spus Șuta. Probleme grave au fost și în localitatea Brâncovenești. Primarul comunei, Ordog Ferencz, a declarat că, în urma unei vijelii, care a afectat comuna, o fetiță de doi ani a decedat. „Era într-o mașină împreună cu tatăl său, când un copac a căzut peste mașină. Fetița a decedat, iar tatăl său a fost rănit. Nu erau din localitate, erau de undeva din Vâlcea. Furtuna a dus și la ieșirea din matcă a unor cursuri de apă”, a spus Ordog. O altă persoană decedată a fost în județul Timiș, unde un bărbat a murit după ce a fost lovit de fulger

200 DE GOSPODĂRII ȘI APARTAMENTE INUNDATE ÎN VALEA JIULUI

Inundaţii puternice au fost și în Valea Jiului. Ploile din noaptea de duminică spre luni au produs viituri atât de mari încât pe şosele a fost imposibilă circulația maşinilor. Bilanţul după furtună este dezolant. Peste 200 de gospodării și apartamente din Petroșani, Lupeni, Petrila şi Aninoasa au fost inundate, iar 40 de oameni au fost cerut ajutorul pompierilor ca să iasă din case. Cel mai afectat a fost cartierul Aeroport din Petroșani, aflat în cea mai joasă zonă a orașului. Apa a intrat în subsolurile a 30 de blocuri, iar în patru dintre ele au fost inundate toate apartamentele de la parter. Oamenii spun că nu mai pot recupera nimic din case.

1.300 DE CASE FĂRĂ CURENT

Inundaţiile au făcut prăpăd şi în județul Suceava. 23 de localităţi au fost afectate de viituri, iar 138 de pompieri, cu 65 de autospeciale, sprijiniţi de poliţişti, jandarmi și voluntari, au intervenit pentru salvarea mai multor persoane. Cele mai afectate localităţi au fost Plutoniţa, Gura Humorului şi Doroteia. Au fost afectate de aceste fenomene 11 locuinţe, 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini şi trei beciuri. Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat că, luni, 1.300 de locuințe erau nealimentate cu energie electrică.

2.000 DE ANGAJAȚI AI MAI, LA DATORIE

Conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru salvarea populației din zonele afectate și reducerea efectelor inundațiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajați ai MAI. Au fost mobilizați astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi. În zonele, angajații MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. Pentru evaluarea pagubelor produse de inundații, premierul Dacian Cioloș a convocat, marți, începând cu ora 8.30, o videoconferință cu prefecții și autoritățile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Taguri articol


12