„Fenomenul” Constanţa loveşte din nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Elevii constănţeni impresionează America

„Fenomenul” Constanţa loveşte din nou

Eveniment 05 Iunie 2012 / 00:00 2110 accesări

Mulţumită eforturilor depuse de un grup de elevi constănţeni talentaţi, împreună cu profesorii care îi pregătesc, numele judeţului Constanţa şi, implicit, al României, este privit cu respect de oamenii de ştiinţă americani. Printre cei care au reuşit acolo unde diplomaţia românească a dat greş se numără şi elevii Centrului de Cercetări al Elevilor (CCE) din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) Constanţa. CCE reuneşte elevi de la unităţi de învăţământ de top din Constanţa, printre acestea numărându-se Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Internaţional de Informatică şi Şcoala Generală „Gheorghe Ţiţeica”. Anul acesta, 139 de elevi din cadrul Centrului au participat la concursul Space Settlement Design Contest, organizat de NASA Ames, unde au reuşit performanţa de-a obţine trei premii I, două premii II, patru premii III şi şase menţiuni de onoare. Prin urmare, elevii au fost invitaţi, în calitate de premianţi, să-şi expună proiectele câştigătoare la cea de-a 30-a ediţie a International Space Development Conference (Conferinţa Internaţională pentru Dezvoltarea Spaţiului), organizată de National Space Society SUA (Societatea Naţională a Spaţiului), în Washington DC.

SPRIJIN DE LA PRIMARUL CONSTANŢEI În condiţiile în care fiecare participant trebuia să suporte costul călătoriei, din cei 139 de elevi, doar 96 au reuşit să facă rost de banii necesari. „Am avut parte şi de sprijinul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, care a sponsorizat, parţial, patru echipe din cele 14 participante la conferinţă. Restul banilor au fost strânşi de copii din sponsorizări şi de la părinţi, care în unele cazuri au apelat chiar la credite bancare”, a declarat unul din cei patru profesori de fizică, coordonatori din cadrul CNMB, Ion Băraru. Elevii au fost însoţiţi de patru profesori coordonatori: prof. Ion Băraru, prof. Lucian Oprea, prof. Claudia Dobrin şi prof. Florin Dobrin. În cadrul conferinţei, echipele CCE şi-au prezentat proiectele premiate, cu ajutorul posterelor şi în Power Point. „A fost foarte interesant, pentru că prezentările elevilor au alternat cu cele ale specialiştilor. Practic, elevii îi ascultau pe cercetători, care, la rândul lor, îi ascultau pe elevi. Copiii noştri au reuşit, şi de această dată, să impresioneze auditoriul, răspunzând fără nicio problemă la întrebările adresate”, a spus prof. Oprea.

AMERICANII, IMPRESIONAŢI Pe lângă participarea la conferinţă, elevii CCE au avut parte şi de o vizită la Universitatea Princeton, unde foşti olimpici internaţionali ai CNMB (Gabriel Petrică şi Mihai Roman, în prezent studenţi ai instituţiei de învăţământ) s-au întâlnit cu actualii olimpici internaţionali, Ioan Ignat şi Daniel Aleca, formaţi de prof. Claudia Dobrin. În cadrul vizitei la Princeton, echipele CCE au avut prilejul de a vedea unul dintre laboratoarele universităţii, Plasma Physics Laboratory, şi de a discuta cu cercetătorii americani despre lucrările lor de avangardă din domeniul plasmei. Din vizita lor în SUA, trei elevi constănţeni s-au întors acasă cu un suvenir deosebit: o poză alături de al doilea om care a păşit pe lună, Edwin Eugene (poreclit Buzz) Aldrin. „La plecare, unul dintre organizatori m-a oprit şi mi-a spus că a fost foarte impresionat de activitatea românilor din cadrul conferinţei şi mi-a spus că ne aşteaptă şi anul următor. M-am simţit foarte bine să aud aceste cuvinte şi să văd că impresia lumii despre români poate fi schimbată”, a spus unul dintre elevii care a fost în SUA, Isabela Dumitru, din clasa a X-a B a CNMB. În prezent, elevii CCE se pregătesc pentru al doilea concurs organizat de NASA, de această dată de către Centrul Houston al instituţiei.



12