Escrocheriile telefonice se pare că nu au luat sfârşit la Constanţa! Dacă la sfârşitul anului trecut numărul păgubiţilor era puţin peste 10, iar prejudiciul ajungea la suma de 100.000 de lei, în prezent numărul victimelor a crescut până la 40, iar prejudiciul atinge cote alarmante, respectiv de peste 350.000 de lei. Poliţiştii trag un semnal de alarmă către toţi constănţenii să nu mai aibă încredere în orice persoană care sună şi le cere bani invocând o poveste lacrimogenă. Scenariul folosit de escroci se bazează pe sentimentele pe care un părinte le are pentru copilul său şi faptul că oricând îl va ajuta necondiţionat. Pentru ca planul să nu dea greş, escrocii „ating” acolo unde doare cel mai tare: copilul are nevoie neapărat de ajutor şi se folosesc de şocul emoţional provocat pentru a putea intra în posesia unor sume de bani.
SCENARIU Potrivit anchetatorilor, escrocii formează un număr la întâmplare şi se recomandă ca fiind avocaţi. Folosesc o regie pentru partea vătămată, care porneşte de la un presupus accident rutier, produs din vina unui membru al familiei acesteia, în urma căruia au rezultat victime. Scopul lor final e acela de a determina victima să transfere sume cât mai mari de bani în diferite conturi, sub pretextul că acestea vor fi folosite la achitarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentului, pentru cel vinovat, dar şi pentru ca membrul familiei să scape „basma curată”. În unele cazuri, escrocii îşi însuşesc şi statutul unui poliţist sau chiar al unui procuror şi insistă ca păgubiţii să nu îşi contacteze ruda, deoarece telefoanele îi sunt reţinute de anchetatori. Fără a sta pe gânduri, constănţenii au plătit sumele cerute, iar ulterior au aflat că naivitatea i-a costat scump: au rămas fără banii strânşi la saltea timp de mulţi ani sau chiar cu datorii.
PERCHEZIŢII Poliţiştii din Constanţa nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de cazuri, escrocii acţionând în toată ţara! Poliţiştii din Suceava au reuşit, ieri, destructurarea unei reţele de escroci, care acţiona nici mai mult, nici mai puţin decât din... Penitenciarul din Galaţi. Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie - ianuarie, la Suceava, au fost înregistrate aproape 30 de plângeri de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune, prejudiciul fiind de 100.000 de lei. După ce au interceptat telefoanele o lungă perioadă de timp, ieri dimineaţă, lucrătorii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava au efectuat 12 percheziţii, dintre care nouă în penitenciarul din Galaţi, două în municipiul Galaţi şi o percheziţie în localitatea Însurăţei, din judeţul Brăila.
LEGEA ÎN PENITENCIARE Cum toată lumea ştie, în penitenciar este interzis să intri cu telefoane mobile. Astfel, ieri dimineaţă, nici măcar anchetatorii care au efectuat percheziţiile în penitenciar nu au avut voie cu mobilele şi au fost nevoiţi să le lase la intrare. Însă, ulterior, s-a stabilit că legea este mai mult pentru poliţişti decât pentru deţinuţi! În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 30 de telefoane mobile, 20 fiind găsite în penitenciar, 28 de cartele SIM, 16 din celulele deţinuţilor, un laptop, memory card-uri şi mai multe sume de bani. Conform anchetatorilor, cei nouă deţinuţi erau capii reţelei, iar complicii, doi bărbaţi şi o femeie, erau cei care ridicau banii din conturi. „Suspecţii au fost escortaţi la sediul IPJ Suceava şi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune în formă agravantă şi continuă, fapte ce se pedepsesc cu închisoarea între trei şi 15 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, insp. Gabriel George Panţiru. Poliţiştii constănţeni vor face verificări pentru a stabili dacă deţinuţii din Galaţi sunt cei care au golit şi buzunarele constănţenilor.