Furtul din locuințe a ajuns atât de profitabil pentru infractori încât hoții au dezvoltat metode aproape imbatabile de escrocare a persoanelor vulnerabile. Din păcate, lipsa vigilenței multor constănțeni a făcut ca hoții să obțină victorie după victorie în loviturile date. Iar, în ciuda numeroaselor campanii și avertismente ale polițiștilor, oamenii continuă să se lase păcăliți. În speranța că, într-un târziu, constănțenii se vor trezi la realitate și vor înțelege cât de periculos este să lași necunoscuții să îţi intre în casă, în pagina 2 a cotidianului nostru vă prezentăm trei dintre cele mai utilizate metode de furt din locuințe.
Ați auzit de metodele „Împrietenirea“, „Pomana“ sau „Detergentul“? Ei bine, sunt doar câteva dintre tertipurile la care recurg indivizi certați cu legea pentru a fura din locuințele persoanelor în vârstă și, de regulă, singure. În ceea ce privește metoda „Împrietenirea“, un grup de indivizi se prezintă la domiciliile unor persoane de vârste înaintate şi, sub pretextul că oferă servicii de deratizare a imobilului sau verifică instalaţiile de furnizare a gazelor naturale, pătrund în locuinţa acestora de unde sustrag bani şi diverse bunuri de valoare. Persoanele vătămate locuiau singure, în cele mai multe cazuri, şi aveau diverse probleme de ordin medical. Ultima găselniţă a infractorilor, metoda ”Pomana”, vizează persoanele de vârsta a treia, care acceptă mai uşor persoanele străine în locuinţe. Pe scurt, persoane îmbrăcate în haine închise la culoare, de doliu, merg la uşile bătrânilor cu produse pentru pomenirea unor morţi şi, în timp ce unul vorbeşte cu proprietarii, o altă persoană scotoceşte în dormitoare. Nu în ultimul rând, metoda „Detergentul“ este una dintre cele mai ingenioase căi de a fura din locuințe. De regulă, infractorii operează în grupuri de câte doi. Aceștia oferă, chipurile, diverse produse de curățat bucătăria sau baia, care fac „minuni“, iar în schimbul câtorva minute din timpul persoanelor vârstnice şi singure, altul cotrobăie după lucruri de valoare prin casă. Prin această metodă au fost păcăliți numeroși pensionari din Constanța.
CAMPANIE DE PREVENIRE A INFRACȚIONALITĂȚII
Pentru ca oamenii să nu se mai lase păcăliți, în 30 august, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au lansat o nouă campania de prevenire a furturilor din locuinţe, intitulată „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”. Scopul acestei campanii îl reprezintă informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţă, prin transmiterea mesajelor cu caracter preventiv, distribuirea către beneficiari a unor materiale care conţin recomandări destinate autoprotecţiei și organizarea de acţiuni pentru grupurile ţintă.
Activitățile se vor derula în întreg județul Constanța, în perioada august - decembrie, aceasta fiind iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei. Într-o primă fază, polițiștii au derulat o activitate informativ-preventivă în parcul din zona Casei de Cultură din municipiul Constanța, unde au distribuit peste 300 de pliante și 20 de afişe, cetățenilor, asociaţiilor de proprietari, centrelor comerciale și au oferit sfaturi și recomandări beneficiarilor campaniei.