Starea de spirit a unei persoane poate fi lesne schimbată de gustul unui aliment, susțin cercetători din Olanda, Austria și Finlanda, într-un studiu publicat în revista ”Food Research International”. Oamenii de știință au apelat la patru tehnici diferite pentru a măsura răspunsurile emoționale la anumite produse alimentare și a testa ce efecte emoționale au diferite tipuri de iaurt asupra participanților. În cadrul testului, trei grupuri de cel puțin 24 de participanți au primit, fiecare, pentru degustare, două iaurturi aparținând aceleiași mărci, prezentate în același fel, dar cu arome și conținut de grăsime diferite. Echipa a constatat că preferința sau familiaritatea cu un produs nu a avut niciun efect asupra emoțiilor unei persoane. În schimb, cercetătorii au observat o schimbare de atitudine din partea subiecților după gustarea produselor respective, ceea ce i-a condus la concluzia că faptul de a fi plăcut surprins sau dezamăgit cu privire la un produs alimentar pare să influențeze starea de spirit.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile senzoriale ale subiecților la diferite tipuri de iaurturi. Astfel, dacă în cazul comparării iaurtului de ananas cu cel de căpșuni nu s-a înregistrat nicio diferență de răspuns emoțional, versiunile de iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi au generat reacții emoționale mai pozitive. De asemenea, degustarea iaurturilor cu vanilie a generat un puternic răspuns emoțional pozitiv, sprijinind astfel concluziile cercetărilor anterioare care susțineau că plasarea unui odorizant cu miros de vanilie în spații cum sunt camerele de așteptare ale unui spital poate reduce agresivitatea și încuraja relațiile dintre pacienți sau dintre pacienți și personal.
Potrivit rezultatelor, consumul iaurturilor cu vanilie îi face pe oameni fericiți, în timp ce iaurturile cu un conținut scăzut de grăsimi generează un puternic răspuns emoțional pozitiv, probabil la gândul că ajută la slăbit!
Citește și: