Ministerul Agriculturii a primit, pînă la 30 iulie, cereri în vederea obţinerii licenţelor de depozit pentru o cantitate 2.310.000 tone de cereale. Conform Ministerului Agriculturii, aceste cereri au fost depuse în cadrul Programului „Primul Siloz”, care oferă agricultorilor şansa de a-şi depune cerealele în depozite licenţiate de stat. Producţia agricolă va fi depozitată astfel pe categorii de calitate a grînelor, iar producătorii vor primi certificate în care va fi menţionată cantitatea depusă. Cu acest certificat asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Rural, producătorii pot merge la bancă pentru a solicita creditele necesare continuării lucrărilor agricole sau pentru a plăti furnizorii. Pe de altă parte, producătorii nu vor mai fi nevoiţi să vîndă cerealele imediat după recoltare, cînd preţurile sînt mai mici, şi pot să efectueze lucrările de toamnă cu creditele obţinute. Guvernul a adoptat pe 15 iulie normele metodologice cu privire la Programul “Primul Siloz”, Ministerul Agriculturii avînd aproximativ zece zile la dispoziţie de la acea dată să rezolve toate solicitările de acreditare a silozurilor care vor să participe la program. Totuşi, cererile de licenţiere a depozitelor aferente anului 2009 mai pot fi depuse pînă la data de 5 august. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, a declarat recent că depozitele care pot fi utilizate pentru stocarea cerealelor în România au o capacitate toală de circa zece milioane de tone, iar, dintre acestea, vor fi autorizate prin programul “Primul Siloz” unităţi cu o capacitate totală de circa şase milioane de tone. Depozitarii de cereale trebuie să plătească totuşi 100 de lei pentru a fi licenţiaţi. Taxa pentru eliberarea licenţei de depozit se percepe pentru fiecare licenţă solicitată de către depozitar şi se plăteşte la trezorerie. Anul trecut, producţia de grîu a României care s-a ridicat la şapte milioane de tone. În acest an ar putea scădea cu peste 40%, la circa patru milioane de tone, din cauza secetei, potrivit estimărilor Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.