Feroviarii ameninţă cu blocarea Căilor Ferate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Feroviarii ameninţă cu blocarea Căilor Ferate

Eveniment 06 Octombrie 2009 / 00:00 502 accesări

Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală dacă proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Transporturilor privind disponibilizarea a peste 10.000 de feroviari va fi aplicat. Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, ieri, că dacă acest proiect va fi aprobat, şi astfel 10.300 de salariaţi vor rămîne fără serviciu, sindicaliştii vor declanşa greva generală pe termen nelimitat. „Deocamdată este numai un proiect de ordonanţă, mă îndoiesc că ministrul Finanţelor va semna acest act, dar dacă totuşi o va face, luăm în calcul declanşarea grevei generale. Vom stabili ce vom face, nu am fost şi nu vom fi niciodată de acord cu disponibilizări la calea ferată”, a spus Măntescu. Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, membră a CNS “Cartel Alfa”, arată că a aflat, ieri, cu surprindere, despre existenţa unui ordin al ministrului Transporturilor care stabileşte că la orice întîlnire între societăţile din subordinea ministerului şi sindicate pe tema reorganizării, disponibilizărilor şi şomajului tehnic să participe şi un reprezentant al Ministerului Transporturilor. “În consecinţă, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România solicită Ministerului Transporturilor ca la fiecare întîlnire între societăţile din subordinea ministerului şi sindicate pe tema reorganizării, disponibilizărilor şi şomajului tehnic să fie invitată să participe şi presa, pentru a relata în cunoştinţă de cauză despre negocierile dintre sindicate şi ministerul de resort”, precizează sursa citată. Amintim că peste 10.300 de angajaţi vor fi concediaţi de la companiile din sectorul feroviar şi vor primi dublul salariului mediu net pe economie, la data încetării contractului de muncă, indemnizaţie de şomaj şi un venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 de luni, în funcţie de vechimea în activitate. Cei mai mulţi angajaţi vor fi concediaţi de la CFR Marfă (6.700 persoane), CFR Călători (1.032 angajaţi), Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane CFR IRV (800 salariaţi), CFR SA (600 posturi) şi Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje CFR IRLU (500 de persoane). Alte concedieri vor fi efectuate la Electrificarea CFR (236 angajaţi), Societatea de Reparaţii Locomotive CFR SCRL Braşov (221 persoane), Societatea de Vânzare Legitimiaţii Călătorie Voiaj-CFR (89 salariaţi), Tipografia Filaret (44 posturi), Societatea de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuşetă, Restaurant şi Bar CFR-Gevaro (44 persoane), Societatea Informatică Feroviară (38 angajaţi), Societatea de Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate (23 salariaţi) şi Societatea Sere şi Pepiniere (15 persoane).

Grijă ministerială pentru disponibilizaţi

La data încetării contractului individual de muncă, angajaţii concediaţi vor primi o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, indemnizaţie de şomaj şi venit lunar de completare, conform proiectului de ordonanţă. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decît salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Venitul de completare se acordă lunar, după expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, respectiv pe o perioadă de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de pînă la 15 ani, de 22 luni pentru o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi de 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani. Ordonanţa de urgenţă este valabilă pînă la 31 decembrie 2012.

Concedierile din sistemul feroviar vor creşte cheltuielile bugetare pentru şomaj

Concedierea angajaţilor din sectorul feroviar va creşte cheltuielile bugetare aferente fondului de şomaj cu 55,3 milioane lei în 2009, cu 168,5 milioane lei în 2010 şi cu 135,2 milioane lei în 2011. În proiectul de ordonanţă se mai arată că situaţia economico-financiară a companiilor din domeniul feroviar a fost grav afectată de criza economică, iar, ca o consecinţă directă, volumul cererilor de transport în general şi pe calea ferată în particular a scăzut începînd cu toamna anului 2008 şi s-a accentuat foarte mult în 2009. “Numai cu titlu de exemplificare, în 2009, volumul de mărfuri transportat pe calea ferată de societatea naţională cu capital de stat a scăzut, lunar, cu pînă la 50%, comparativ cu luna corespunzătoare din 2008”, potrivit documentului citat. Ministerul de resport explică astfel că, în acest context, sînt necesare măsuri urgente de restructurare a sectorului feroviar pentru eliminarea pierderilor şi eficientizarea pe termen lung a activităţii, cu asigurarea protecţiei sociale pentru persoanele din sectorul feroviar care vor fi afectate. Potrivit datelor furnizate de sindicate în luna aprilie, la CFR Călători lucrează 16.986 angajaţi, la CFR SA sînt 28.045 de salariaţi, iar la CFR Marfă sînt angajate 17.863 persoane. Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă declara, în luna august, că sindicatele feroviare sînt de acord cu disponibilizările doar dacă acestea vor avea loc anul viitor şi cu condiţia plăţii a 24 de salarii compensatorii.



12