Avem o varietate mare de pește în Marea Neagră, însă românii preferă să consume pește din import. Pentru a încuraja consumul de pește din Marea Neagră și din Dunăre, Asociația Litoral - Delta Dunării (ALDD), restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism au organizat marți, 17 mai, Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare, la care au participat bucătari și maeștri bucătari de la peste 20 de restaurante. ”Vrem să îi invităm astfel pe tot mai mulți români să mănânce pește și fructe de mare din Marea Neagră acasă pe litoral în vacanța lor, și nu pe litoralul altor țări. Acesta este primul din seria evenimentelor gastronomice pe care ni le propunem în această vară. Vor urma expoziții gastronomice pentru turiști în aer liber în câteva zone din stațiunea Mamaia și în Satul de Vacanță, pentru ca ei să descopere bucătăria tradițională dobrogeană”, a precizat președintele ALDD, Corina Martin.
DIVERSELE SORTIMENTE DE PEŞTE AU FOST PREZENTATE ÎN COMBINAŢII SAVUROASE
Maeștrii în arta preparării peștelui au venit să prezinte preparate culinare care de care mai sofisticate. Vedeta festivalului a fost peștele din Marea Neagră, dar nu numai. Astfel că de la festival nu au lipsit mâncărurile tradiționale românești, dar nici cele de peste hotare. Printre delicatesele care s-au aflat pe platouri se numără și ruladă de rechin cu somon, mousse de șalău cu ghimbir și spanac, plachie bucovineană, clătite cu pastă de somon și cacao, borș de pește, ciorbă scocica sau zacuscă de pește. La eveniment s-au adunat și numeroși curioși, veniți să se ospăteze ce au de oferit Marea Neagră și apele Dunării.
ADEVĂRATE OPERE DE ARTĂ CULINARĂ
Pe lângă festinul culinar cu peşte, vizitatorii au avut parte și de alte surprize. Bucătarii au oferit celor prezenți informaţii despre calităţile diferitelor specii de peşti, dar au împărtășit totodată și secretele unor rețete conscrate. Oamenii au avut parte și de un live cooking show. Laszlo Szabolcs, chef executive la Unilever Food Solutions, care a urmat cursurile de Pictură, însă a luat decizia să schimbe pensulele pe cuțitele de bucătărie, a oferit un spectacol culinar de zile mari. El spune că astfel și-a continuat menirea, aceea de a crea opere de artă. În cadrul Festivalului Peștelui și al Fructelor de Mare, maestrul bucătar a îmbinat mai multe specii de pești, creând un tablou al Mării Negre. ”Am recreat valurile Mării Negre, din piure de țelină, piure de creveți și blue curaçao. Peștele pe care l-am folosit pentru a crea acest tablou a fost scorpia de mare, rândunica de mare, chefalul sau dragonul de mare. Peștele din Marea Neagră este de cea mai bună calitate. Din păcate, românii nu îl apreciază destul și aleg somonul”, a explicat el. Bunătățile de la festival, sub formă de platouri gata preparate, au fost notate de către o comisie de jurați, iar cele mai bune au primit premii. La eveniment au fost prezente și cofetării, dar și crame sau brutării.