Festival de artă culinară turcească

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festival de artă culinară turcească

Justiție 15 Octombrie 2009 / 00:00 865 accesări

UDTR organizează sîmbătă, 17 octombrie, cea de-a patra ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească. Potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvînt al UDTR, Sorina Asan, evenimentul va începe la ora 12.00 şi se va desfăşura în localitatea Cobadin. Festivalul se va desfăşura pe două secţiuni: concurs de produse culinare cu specific turcesc şi prezentare de port popular tradiţional din toate zonele Dobrogei locuite de turci. Aproximativ 300 de turcoaice de la toate filialele UDTR din: Constanţa, Bucureşti, Medgidia, Tulcea, Brăila, Babadag, Isaccea, Măcin, Fîntîna Mare, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Hîrşova, Cernavodă şi Cumpăna se vor întrece în prepararea de produse culinare tradiţionale. Concursul de artă culinară se va desfăşura pe trei secţiuni: mîncare tradiţională, produse de patiserie şi de cofetărie. Din juriul care va selecţiona preparatele culinare cîştigătoare vor face parte reprezentanţi ai UDTR, ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice, ai Ministerului Culturii şi Cultelor, ai Consulatului Turciei în România dar şi ai jurnaliştilor. Preşedintele comisiei de femei din cadrul UDTR şi coordonatoarea proiectului, Melec Amet, a declarat că arta culinară turcească deţine nenumărate secrete păstrate de bunici şi mame. „Este important să ne promovăm tradiţiile, iar bucătăria turcească face parte din identitatea noastră şi dă un farmec aparte spaţiului interetnic dobrogean. Am ales Cobadinul ca locaţie în acest an, deoarece aici există o comunitate compactă de turci şi un loc ideal pentru o astfel de manifestare. Arta cu cei mai mulţi adepţi în lume rămîne arta culinară, iar cea turcească se evidenţiază prin varietate, simplitate şi savoare\", a declarat Melec Amet. Bucătăria turcească este renumită încă din vremea Imperiului Otoman şi de-a lungul timpului a influenţat arta culinară din Estul Europei şi din Orientul Mijlociu. Actualmente, s-a extins datorită restaurantelor cu specific turcesc, răspîndite în întreaga Europă. În bucătăria turcească se folosesc numai ingrediente proaspete, iar tehnicile de preparare sînt foarte simple.

Taguri articol


12