Clubul Nautic Român organizează sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie 2015, a doua ediţie a Festivalului etnocultural Moş Nicolae, în compania sportivilor, membrilor cotizanţi, a voluntarilor şi sponsorilor care pe parcursul anului competiţional au susţinut activităţile organizaţiei.
Evenimentul, programat a se desfăşura pe parcursul a două zile, va debuta sâmbătă, 5 decembrie, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, instituţie parteneră, cu startul celei de-a II-a ediţii a Regatei virtuale „Cupa Moş Nicolae“. Competiţia se va desfăura pe simulatorul de navigaţie cu vele găzduit permanent în sala Laboratorului de informatică. În aceeași zi, în Sala de Sport a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, veliştii îşi vor proba calităţile atletice, abilităţile fizice, manualitatea şi îndemânarea marinărească, în cadrul unui mic campionat de jocuri marinăreşti. Duminică, 6 decembrie, serbarea se mută la Techirghiol, la localul-partener Droma’s, unde la ora 10.00 este așteptat Moș Nicolae pentru inaugurarea expoziției culinare tematice cu reţete specific marinăreşti şi pentru masa festivă de Moş Nicolae. Toate dulciurile şi mâncărurile expuse vor fi selectate dintr-o listă de bucate cu peste 50 de titluri din gastronomia românească şi internaţională. Mâncărurile vor fi preparate în gospodărie, de sportivii clubului împreună cu familiile lor. Expoziția este jurizată de maestrul chocolatier internaţional Silviu Miron, prof. ing. Stere Stavrositu şi secretarul general al Clubului Nautic Român - contraamiralul de flotilă dr. Ion Custură. Secvența gastronomică se va transforma ulterior în bufet suedez... Câte un selfie făcut de fiecare familie în parte în bucătărie va atesta că preparatele sunt gătite în familie. După jurizare, Moş Nicolae va da dezlegare pentru transformarea expoziţiei culinare într-un generos bufet suedez deschis tuturor participanţilor la serbare.
Un clasament general va fi realizat prin cumularea punctajelor obținute individual în cele trei etape competiţionale ale evenimentului, iar clubul va acorda diplome pentru locurile 1-5. De asemenea, vor fi înmânate Certificatele de Botez Marinăresc sportivilor participanţi la regata debutanţilor “Memorialul Mircea Gressianu”.
La rândul său, bunul Moş Nicolae, prezent la eveniment, îi va recompensa pe sportivi, conform tradiţiei.
Festivalul etnocultural este gândit ca o sărbătoare de familie, modelul fiind preluat de la festivităţile tradiţionale organizate în comunităţile riverane din toată lumea, acolo unde Sfântul Nicolae este celebrat ca ocrotitor al marinarilor, pescarilor şi copiilor.
Și cum o sărbătoare dedicată sporturilor nautice nu poate fi completă fără preparatele din pește, se va încinge şi ceaunul pentru prepararea unui tradițional borș pescăresc, după o reţetă-surpriză.
Programul festivalului
Sâmbătă, 5 decembrie 2015
CONSTANŢA
09.30 - Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ (Sala de Sport) - festivitate deschidere;
09.45 - Primul start Regata virtuală „Cupa Moş Nicolae“ - Laboratorul de Informatică / Simulatorul de navigaţie cu vele;
10.50 - Al doilea start Regata virtuală „Cupa Moş Nicolae“
12.15 - Jocuri marinăreşti şi trasee aplicative în Sala de Sport
Duminică, 6 decembrie 2015
TECHIRGHIOL
10.45 - Întâmpinarea lui Moş Nicolae la debarcaderul central
11.30 - Restaurant DROMA’S - inaugurare Expoziţia culinară de preparate marinăreşti şi tradiţionale pentru masa de Moş Nicolae (Gastronomie românească şi internaţională)
SECȚIUNEA I: PREPARATE MARINĂREŞTI
SECȚIUNEA a II-a: PREPARATE PENTRU MASA DE MOŞ NICOLAE - SUBSECȚIUNI (preparate culinare ce pot fi încadrate în meniuri/feluri): a) gustări sau b) preparate lichide sau c) preparate de bază sau d) deserturi.
11.45 - 12.30 - JURIZARE: Juriul din 3 membri: prof. ing. Stere Stavrositu, maestru cofetar internaţional Silvian Miron, contraamiral dr. Ion Custură - secretar general Clubul Nautic Român.
12.40 - 13.00 - FESTIVITATE PREMIERE şi acordarea Certificatelor de Botez Marinăresc
13.05 - 16.00 - BANCHET FESTIV, prezentare-degustare exponate, muzică, dans, jocuri de societate.
Pe data de 26.11.2015, la ora 10.00, la Atelierul ChocoArt al Cofetăriei Silvian, din Constanţa, se va desfășura un antrenament de pregătire a deserturilor specifice pentru Sărbătoarea de Moş Nicolae.