Festival istoric și muzeu contemporan în Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Activiștii ONG, în dezbateri cu reprezentanții Primăriei

Festival istoric și muzeu contemporan în Constanța?

Administrație 07 Martie 2016 / 18:05 1049 accesări

Reprezentanții mai multor ONG-uri din Constanța s-au întâlnit, luni după-amiază, cu cei ai municipalității, primarul interimar Decebal Făgădău și viceprimarul Costin Răsăuțeanu, pentru a dezbate principalele probleme întâlnite în activitățile nonprofit. Întâlnirea nu a avut o agendă prestabilită, ci a fost, mai degrabă, o sesiune de discuții menită să întărească relația dintre administrația locală și asociațiile neguvernamentale. De altfel, Făgădău le-a amintit participanților, la începutul întâlnirii, că a promis, la Târgul ONG-urilor din februarie, că va organiza periodic asemenea întâlniri. „Am promis că voi organiza, periodic, întâlniri cu reprezentanții ONG, pentru a construi împreună o relație durabilă. Nu numai că mă voi ține de promisiune, dar împreună cu toți colegii mei din Primărie, vom încerca să rezolvăm problemele semnalate”, a declarat primarul interimar Decebal Făgădău.

Una dintre principalele nemulțumiri ale activiștilor și voluntarilor este legată de lipsa spațiilor în care să își desfășoare activitatea. Mai mulți lideri ONG s-au plâns că nu au sediu și au cerut autorităților locale să îi sprijine în identificarea unui spațiu. Făgădău a răspuns că, imediat ce vor fi identificate spații libere, RAEDPP le va pune la dispoziția asociațiilor neguvernamentale.

MANIFESTĂRI CULTURALE Reprezentanta unei alte asociații, care se ocupă de promovarea artei în rândul adolescenților, a cerut sprijinul Primăriei pentru a colabora mai ușor cu școlile și liceele din municipiu. Reprezentanții municipalității au asigurat-o că va avea parte de tot ajutorul necesar în stabilirea relațiilor cu unitățile de învățământ. De asemenea, reprezentantul Asociației Culturale „Tomis”, Cristian Munteanu, a propus organizarea unui festival istoric în Constanța, diferit de Festivalul Antic „Tomis”, care să celebreze toate perioadele istorice și culturale prin care a trecut orașul. Evenimentul ar putea dura câteva zile, timp în care ar avea loc parade de costume de epocă și alte activități tematice. Munteanu crede că, în acest fel, numărul turiștilor s-ar tripla. „O asemenea manifestare are loc anual în Ungaria și atrage sute de mii de turiști. Cred că se poate organiza cu ușurință și la noi”, a spus activistul. În asentimentul lui a fost și voluntarul Victor Maxim. El a propus înființarea unui muzeu contemporan al Constanței, care să înglobeze elemente de cultură și artă din viața orașului. Primarul interimar Decebal Făgădău a anunțat că așteaptă proiecte în acest sens, mai ales pentru că se pot obține fonduri nerambursabile pentru astfel de obiective.

EDUCAȚIE În ceea ce privește educația, cei de la Asociația Elevilor din Constanța au solicitat ca bursele elevilor să fie stabilite în funcție de salariul minim pe economie (5% pentru merit, 10% pentru performanță și 15% bursă socială). De asemenea, liderul unui club de mecatronică (combinația sinergetică ṣi sistematicǎ a mecanicii, electronicii ṣi a informaticii în timp real, n.r.) a propus municipalității un parteneriat în care să fie incluse RATC și Universitatea „Ovidius“. Concret, proiectul presupune transformarea unui autobuz vechi din parcul auto RATC într-un vehicul electric. Astfel, costurile de întreținere și pentru combustibil ar fi mai mici, ceea ce ar genera și reduceri la prețul biletelor. Făgădău a spus că este deschis la această propunere și că intenționează să pună în practică proiectul cât mai repede.

SOLICITĂRI DE LA SOCIETATEA CIVILĂ Lidera unei coaliții de asociații nonprofit a propus înființarea, la nivelul Primăriei, a unui departament pentru relația cu ONG-urile. În cazul în care acest lucru nu este posibil, ea a solicitat să se dea aceste atribuții unui departament existent.

Au mai fost aduse în discuție problema spațiilor verzi, din ce în ce mai puține, cea a managementului integrat al deșeurilor în municipiu, precum și planul de mobilitate al municipiului. Unii consideră că nu se încurajează mersul pe jos și ciclismul. Primarul interimar a explicat că, în acest caz, va lucra direct cu ONG-urile de mediu pentru a găsi soluții. Reprezentanții asociațiilor pentru persoanele cu dizabilități au reclamat faptul că orașul (în special mijloacele de transport) nu este optimizat pentru persoanele cu handicap. În acest sens, Făgădău l-a delegat pe directorul Direcției de Organizare Evenimente și Relații Internaționale, Liviu Pătrașcu, să lucreze pentru a îndepărta acest neajuns.



12