Bibliotecile din ţară mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a se pregăti, aşa cum se cuvine, de sărbătoare: Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, dar şi Ziua Naţională a Bibliotecarului. Pentru a celebra aceste sărbători, marcate anual pe 23 aprilie, chiar de praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman” lansează luni, de la ora 16.30, în aula instituţiei de cultură, Festivalul-concurs de filme „Poveşti şi povestiri digitale”.
CEI MAI BUNI, PREMIAŢI Evenimentul, inclus în cadrul Programului „DigiTale”, derulat de Progress Foundation, Irex România şi BJ, constă într-o proiecţie de filme digitale, urmată de jurizarea şi acordarea de premii laureaţilor şi diplome participanţilor. Filmele au fost realizate de persoane din comunitatea locală, seniori care au participat la Cursul de Povestire Digitală, organizat de Biblioteca Judeţeană Constanţa şi susţinut de trainerii atestaţi ai bibliotecii: Liliana Stamate şi Manuela Dinică. Juriul va fi format din: dr. Corina Apostoleanu - şef de serviciu în cadrul BJ, Carmen Buştiuc - şef de birou şi bibliograful Ionel Alexe.
Pentru că fiecare sărbătoare este prilej de bucurie, din cadrul festivalului nu vor lipsi momentele artistice. Astfel, prichindeii de la Grădiniţa nr. 8, sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Mihalache, vor susţine activitatea „Primăvara în cântece şi poezii”, trupa de dans „Black Sea” va prezenta „Figuri de dans latino”, iar Nicoletta Pleoţi va oferi momentul muzical „O voce, o chitară, o voluntară”.
„INDEX TRANSLOTIONUM”, LA 80 DE ANI Anul acesta, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a dedicat ziua de 23 aprilie traducerilor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a „Index Translotionum”, repertoriu mondial de traduceri născut în 1932 în cadrul Naţiunilor Unite. „Index Translotionum” este şi cel mai vechi program al UNESCO, iar versiunea electronică a acestei lucrări conţine peste zece milioane de date despre 500.000 de autori şi 78.000 de edituri din peste 148 de ţări.
Ziua de 23 aprilie marchează nu doar praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, dar coincide cu încetarea din viaţă a lui William Shakespeare, Miguel de Cervantes Saavedra şi Inca Garcilaso de la Vega, „grei” ai literaturii universale care au părăsit această lume la aceeaşi dată, 23 aprilie 1616. .
Anul acesta, Capitala Mondială a Cărţii va fi Erevanul, care va prelua ştafeta de la Buenos Aires (Argentina), ce a deţinut acest titlu anul trecut. În capitala Armeniei, startul manifestărilor se va da pe 23 aprilie.