Au mai rămas șapte zile până la startul unuia dintre cele mai așteptate și spectaculoase evenimente culturale ale verii: Festivalul Antic Tomis. La cea de-a treia ediție a amplei manifestări, care se va desfășura în ultimul weekend al lunii, în perioada 29-31 august, în parcul Tăbăcărie, și-au anunțat participarea asociaţiile de reconstituire istorică din România: Terra Dacica Aeterna, România - Dacia Casa Noastră, Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, Gladiatorii - Ludus Apoulensis şi bulgarii din Legiunea IIII-a Scythica. Din programul acestei ediții nu vor lipsi atelierele meșteșugărești, care constituie o atracție pentru cei mici, dar și pentru cei mari, spectaculoasele și emoționantele parade militare și civile, demonstrațiile tactice și reprezentațiile de teatru.
PRIMA ZI Pe 29 august, începând cu ora 9.00, publicul este așteptat să viziteze tabăra militară și civilă, după care, între orele 10.00 și 15.00, se vor deschide atelierele de reconstituire istorică și vor avea loc demonstrații tactice și antrenamente militare cu public. De la ora 15.00, cei mici vor urmări un teatru de păpuși cu tematică antică, iar de la ora 17.00, locuitorii actuali ai vechiului Tomis și turiștii vor asista la o paradă militară și civilă de neuitat, pe traseul: City Park Mall - tabăra festivalului din parcul Tăbăcărie. Ceremonia oficială de deschidere va avea loc de la ora 18.30 și va fi urmată de lupte între daci și romani.
ZIUA A DOUA În cea de-a doua zi a Festivalului Antic Tomis, atelierele interactive de reconstituire istorică se vor desfășura între orele 10.00 - 15.00, după care cei mici sunt așteptați la teatru. De la ora 17.00 vor avea loc, pentru două ore, demonstrații militare, proiecții de filme documentare, demonstrații de tir cu arcul, gastronomie antică. De la ora 21.00 se va desfășura o spectaculoasă paradă în stațiunea Mamaia.
ZIUA A TREIA Atelierele interactive pentru public vor fi deschise pe 31 august, între orele 10.00 și 13.00, după care vor avea loc ceremonia de premiere a participanților și înmânarea medaliilor și diplomelor asociaţiilor de reconstituire istorică. Apoi, de la ora 17.00, turiștii și constănțenii se vor răcori cu o piesă de teatru antic. Premiați vor fi și cei care realizează piese de teatru de păpuși și teatru antic, de la ora 19.00.
La această ediție a Festivalului Antic sunt așteptați peste 20.000 vizitatori.
Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa și al Autorităţii Naţionale pentru Turism, care va organiza, în perioada 29-30 august, o conferinţă cu tema „Istoria antică a Dobrogei - valorificarea turistică a brandului Dobrogea”. La această conferinţă, participanţii vor avea ocazia de a dezbate activităţile, obiceiurile şi stilul de viaţă din antichitate, de a analiza contribuţia patrimoniului istoric al Dobrogei la dezvoltarea turismului în regiune.
CAMPANIE DE STRÂNGERE DE FONDURI Pentru cei care doresc să devină parteneri ai festivalului, Asociația Litoral - Delta Dunării a lansat o campanie de strângere de fonduri în sprijinul acestui eveniment. Societățile comerciale care doresc să susţină acest festival prin sponsorizare pot face o donaţie minimă de 100 lei / 25 euro, iar publicul larg - 30 lei/ 7 euro. Cei care doresc să contribuie financiar la organizarea festivalului pot face donaţii în lei sau valută (EUR) într-unul din următoarele conturi ale Asociației de Promovare Litoral - Delta Dunării, deschise la Banca Transilvania, Sucursala Constanța: RO 37 BTRL 01401205E31793XX (LEI) și RO12 BTRL 0140 4205 E317 93XX (EURO), sau se pot realiza donații direct la sediul Asociației Litoral - Delta Dunării, în numerar.