Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” a transformat comuna Topalu, timp de două zile, în loc de întâlnire a tinerilor interpreţi.
PARADĂ Prima seară a evenimentului organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Consiliul Local şi Primăria Comunei Topalu, s-a deschis, joi, cu o paradă a costumului, cântecului şi dansului popular. „Ne bucurăm că la parada de deschidere a festivalului au participat formaţii pe care nu le-am mai văzut până acum, precum cea de la Negru Vodă sau cea de la Niculiţel. O notă aparte a fost dată de corul comunităţii ruso-lipovene de la Ghindăreşti, care a fost primit cu multă bucurie de către public”, a spus directorul Centrului Judeţean „Teodor T. Burada” şi membru al juriului, dr. Doina Voivozeanu.
COMPETIŢIE Prima seară de festival a fost dedicată concursului, cei aproximativ 20 de tineri interpreţi abia stăpânindu-şi emoţiile, în încercarea de a convinge juriul de talentul lor. „Concurenţii s-au prezentat frumos şi sperăm să-i mai vedem şi la alte concursuri şi cu alte ocazii. Trebuie să recunoaştem că suntem din ce în ce mai mândri de acest festival”, a spus dr. Doina Voivozeanu. Sărbătoarea cântecului popular a continuat şi vineri, în ultima seară a Festivalului „Dan Moisescu”, când au fost desemnaţi şi câştigătorii.
La închiderea ediţiei, festivitatea de premiere se afla în plină desfăşurare.
JURIU Din juriul prezidat de directorul Ansamblului „Tinerimea română”, dirijorul Voicu Enăchescu, au mai făcut parte: lect. univ. dr. Viorica Barbu Iuraşcu, directorul Muzeului Popular de Artă, consilierul judeţean dr. Maria Magiru, interpreta de muzică populară prof. Elena Ionescu-Cojocaru, consilierul judeţean Atanasie Teodorescu şi amfitrionul manifestării, primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat.
RECITALURI Conform tradiţiei festivalului, pe scenă au urcat şi nume consacrate ale cântului românesc. Astfel, au fost invitate, la Topalu, pentru a susţine recitaluri: Elena Ionescu-Cojocaru şi Fiii Dobrogei, Ileana Ciuculete, Margareta Clipa, Aurel Sava, Mioara Velicu, Cornelia Neaga, Georgeta Nichifor, Adriana Deaconu - laureata ediţiei 2011 a festivalului şi Constantin Enceanu.
Acompaniamentul festivalului a fost asigurat de ansamblul „Brâuleţul”, condus de maestrul Costel Cloşcă.